Miloslav Vohralík

Z jedné strany jsme měli německé sousedy a z druhé strany Poláky a žádné problémy jsme s nimi neměli

Miloslav Vohralík
Miloslav Vohralík
zdroj: archiv pamětníka

Miloslav Vohralík je volyňský Čech. Narodil se 23. září 1921 v obci Kurdybáň Žornovský spadající do újezdu Dubno v Polsku (dnes součást Ukrajiny). Rodina vlastnila hospodářství s 12 hektary polností a chmelnicí a k tomu ještě hektarem lesa. Otec Vladimír Vohralík provozoval také stolařskou dílnu a v obci zastával místo starosty, z něhož ale po napadení Sovětským svazem v září roku 1939 odstoupil. V Kurdybáni Žornovské se Miloslav Vohralík stal svědkem jak sovětské, tak nacistické okupace. V roce 1941 se oženil s Annou Křesinovou. O tři roky později dobrovolně vstoupil do československého sboru bojujícího po boku sovětské armády. Doma zanechal nejen manželku, ale také tři jejich malé děti. V bojích o Dukelský průsmyk byl raněn a po vyléčení přeřazen do náhradního pluku, v němž zůstal až do konce války. Poté až do demobilizace sloužil na Žatecku. Jako účastník boje za národní osvobození využil svého přednostního práva a převzal hospodářství po odsunutých Němcích v obci Řepová stojící poblíž Mohelnice. Tam za ním také v roce 1947 reemigrovala manželka s dětmi. Během komunistickým režimem řízené kolektivizace rodina odmítala vstoupit do jednotného zemědělského družstva (JZD). Z Řepové nakonec raději odešli a družstvu zanechali nejen hospodářství a polnosti, ale i všechen dobytek. V blízké Libivé si koupili statek, ale i tam je kolektivizace dohnala a vstupu do JZD se tak stejně nevyhnuli. Miloslav Vohralík pak až do důchodu pracoval jako skladník v družstvu. V době natáčení v roce 2009 bydlel s manželkou stále na statku v Libivé. V roce 2011 Miloslav Vohralík zemřel.