plukovník v. v. Josef Václav Toman-Tománek

Bojujme za svou vlast v jednom šiku, zbavme se rudých hord bolševiků

Josef Václav Toman, 1992
zdroj: z publikace Hlas českého legionáře z Volyně

Plukovník v. v. Josef Václav Toman (Tománek) se narodil 19. 11. 1912 v obci Kupičov na Volyni v tehdejším carském Rusku. Ještě za polského režimu na západní Volyni vystudoval hudební konzervatoř v Lublinu. Celý svůj život věnoval boji proti Sovětskému svazu a komunismu, svůj první protisovětský článek uveřejnil roku 1932 v brněnské Selce. Po příchodu Sovětského svazu na Volyni byl Josef Václav Toman zatčen a vězněn šest měsíců ve východním Polsku. Krátce po svém propuštění, ještě před napadením Sovětského svazu Německem, byl vybrán na nucené práce, které se skládaly z kopání zákopů. Za německé okupace Volyně se už začínaly vytvářet násilnické skupiny banderovců a Češi z Kupičova s polskou Armijí Krajowou museli vytvořit domobranu, ve které figuroval i Josef Václav Toman. Zúčastnil se tak několika zátahů proti Ukrajinské povstalecké armádě. V roce 1944 vstoupil do tvořícího se 1. československého armádního sboru a byl poslán do důstojnické školy. Po návratu sloužil jako první důstojník v palebném postavení u 5. dělostřeleckého „jaselského“ pluku, velel přibližně 15 mužům. Účastnil se bitvy o Jaslo, Krosno a karpatsko-dukelské operace. Po válce pomáhal s reemigrací volyňských Čechů do Československa. Nebyl demobilizován jako většina volyňských Čechů, ale pro své protikomunistické názory byl z armády vyhozen. Oženil se a usadil v Aši. Ještě v roce 1948 založil protikomunistickou odbojovou organizaci Armáda národní obrany (tzv. ANO), ale krátce poté ilegálně přešel do Německa. Zpočátku byl internován v Hofu a poté putoval do tábora Valka u Norimberka. Protikomunistickými výstupy se angažoval jak ve Svobodné Evropě, tak i v USA, kde pracoval v zahradnictví a v letecké továrně. Ve Spojených státech založil tzv. prozatímní přípravný výbor exilové organizace s cílem vytvořit protikomunistický odboj ve svobodném světě. V roce 1966 založil vydavatelství Hlas - Voice, aby mohl svými publikacemi dále bojovat proti komunismu. Po roce 1989 se vrátil do Československa, žil v Jesenici u Berouna, nyní žije v Praze.