František Štika

• "Procházeli jsme se po městě a slyšel jsem česky. Bylo strašně, strašně moc aut, která se vracela od moře. Tam se zastavila. A naše vláda udělala, že kde se zastaví, aby šli na agenci turismu a tam že se jim pomůže, všem. Zrovna jsem šel po městě a byla tam skupina Čechů a nevěděli, co mají dělat. Přihlásil jsem se, že jsem Čech a abych jim pomohl, co potřebujou. Byli strašně rádi, že se jich někdo uchytí a mluví česky. Nechtěli věřit, že i Češi jsou v Rumunsku. Nevěděli o nás. Tak jsme šli na agenci turismu se ohlásit a tam nám teda řekli, co máme dělat. Byly tam čtyři rodiny s auty, vracely se od moře. Tenkrát u moře v Rumunsku bylo hodně Čechů."

• "Stará Oršava je pod vodou. Vystavěla se nová hydrocentrála a stará Oršava už není. Když jsem tam přišel, tak město už bylo. Ale ještě byly ulice plné bláta, nebyly asfaltované, tak to bylo ošklivé. Pomalu se to ale všechno udělalo. Tenkrát ty roky bylo strašně dobře, až do sedmdesátého čtvrtého až pátého. Žilo se strašně dobře v Rumunsku. Teplo bylo až moc, město bylo nové, všechno fungovalo dobře. Krámy byly nové a plné jídla, co si člověk přál. Potom se to pomaloučku polehoučku začalo... Stáhl se šroub, furt se stahoval a stahoval, až pukl. Potom už to bylo horší."

• "Nás vzali a vybrali ty, kteří byli trochu lepší. Dali nám funkci a museli jsme je tam... aby jich bylo zapsaných co nejvíc." - "Jakou funkci jste dostal?" - "Nevím, jak to vysvětlit česky. Měl jsem jednu skupinu, 32 vojáků." - "Takže jste měl nějakou šarži." - "Jak je to na vojsku rozdělené... dostal jsem jeden pluk, o který jsem musel mít starost, který jsem musel komandovat a vycvičit." - "Vy jste za to něco obdržel, nebo proč?" - "Dali nám toho nějak víc. Měli jsme svou seknici zvlášť, jedli jsme zvlášť, ne s vojáky. Měli jsme to trochu lepší než ti vojáci."

• 1

Šumice, 15.09.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Paměť Banátu

Od domovů je odřízla sovětská okupace. Ujal se jich rumunský Čech

František Štika v roce 2023
zdroj: Paměť národa

František Štika se narodil 3. června 1948 a vyrůstal v české vesnici Šumice v rumunském Banátu. Vychodil čtyři třídy místní školy a od roku 1959 pokračoval ve studiích na dvanáctileté škole v Božovicích. Jeho otec, Ferdinand Štika, působil několik let jako učitel, avšak většinu své kariéry strávil ve funkci tajemníka národního výboru v sousední rumunské vesnici Lapušník. Pamětník po dokončení lycea a složení maturity v roce 1966 absolvoval povinnou vojenskou službu, během které se stal členem Komunistické strany Rumunska. Po návratu krátce působil v učitelském sboru v Lapušníku. V srpnu 1968 se účastnil několikadenního školení učitelů v Karansebeš, kde nabídl pomoc českým rodinám, které po okupaci Československa uvízly na území Rumunska. Od roku 1971 se stal zaměstnancem spořitelny v městě Oršava, kde založil rodinu. V době natáčení (září 2023) žil střídavě v Oršavě a v Šumici.