Mariana Klepáčková

• „To jsem se dozvěděla od tatínka, že Klepáčkova rodina přišla přímo z Prahy. Můj praděda dojel přímo z Prahy. Nejdřív přišel na práci s bráchou a nevím jestli s kamarádem nebo se švagrem. Byli tři, kteří ručně káceli dřevo v lese pilou a dělali metry, sáhy. To se vozilo na loď na Dunaj a to se odváželo. První skupina, když ji přivezli, usadila se na Alibgu. Tam neměli kde se ubytovat, tak si vykopali zemňačky a tam si byli, něco uvařili, dali si kameny ze stran a nahoru něco tenčí a na tom to stavěli. Postel si udělali z bidýlka, nandali listí a pokryli dekou. Trvalo to víc jak půl roku, než přišli krajanské deště, jak my říkáme. Pršelo, pršelo a přišel velký příval. Nahrkla jim voda a zatopila je. Volali vedoucího, Magyarlyho, že co se má dít. Odvedl je odsud a převedl do Lizabety.“

• „Tam se upnul takový had, říkal tatínek. Byl tady ve vesnici bombaš a říkali mu, že musí číhat a zastřelit ho. Když ho střílel, tak se po něm svezla [kulka], jak se blýskal. Že měl jistě přes tři metry, ale byl silný. Po něm se sklouzla kulička a nic mu neudělala. Tak nevěděli. Ale nakonec ho vyčíhali, že vlezl do sáhů zarostlých ostružiním, sehnali se lidi z vesnice a polili to dokola. Připravili si bidla. Kam vyleze, aby ho mohli utlouct, když vyjede. Na jednu stranu se ukázal, na druhou stranu se ukázal a vlítl zpátky a tam shořel. Když shořel, měl v sobě žebra z jehňátka. Tak velký byl. Když vylezl ven a vlítl mezi ovce a chytil si jehňátko, spolkl ho, tak se s ním točil a lomcoval, říkal tatínek. Tak to že bylo strašný.“

• „Měla jsem pět dětí s manželem. Třetí dcera byla se mnou na poli, kopali jsme, měla třináct roků. A kopala kukuřici zároveň, jak já jsem byla učená, tak i moje děti byly. Tak to bylo zvykem. Všechno se učil jeden od druhého. Byla zabita od blesku. Zabil ji blesk na poli se mnou. Měla dopoledne a ta menší měla odpoledne. Tady se sešly honem, pojedly a ta malá měla školu od dvou a tato jen do dvanácti. Tak se sešly, bylo to blízko u mě na poli. Tam jsme se najedly a naobědvaly. Po třetí hodině, čtvrt na čtyři přilétl kulový blesk a bylo po ní. To byla rána veliká. Byla v šesté třídě, bylo to 31. května a ona před tím měla všelijaký předávací zkoušky. Učila se to samé jako já. Její třídní učitel děti neměl a nad ní se třásl. Říkal mi: ‚Já vám ji nenechám doma, nenechám vám ji na poli! Dokážu, že půjde do školy, a já se o ni budu starat. Jak se učí a všechno ví.‘ Když přišel a viděl ji, jak leží, padl nám ve dveřích a museli ho křísit a nést ven. To byla strašná rána, ale co se dá dělat. Všechno se přežilo.“

• „Za Ceaušesky, za komunismu, se přestalo. Poutní výpravy nebyly povoleny. Si pamatuji, jak jsme šli do Čiklavy, měli jsme takový menší křížek z kostela. Strčili jsme ho do batohu, aby nás neviděli. Šel s námi pan velebný Mašek. To byla pravdivá pouť, když nás šlo odsud šedesát šest. To jsme byli všechno mladí manželé, byli i svobodní, ale manželů bylo víc. To byly zpěvy, to se jen rozléhalo. [Farář Mašek] šel oblečen, jak naši mužský. Ženskou dal předpovídat, aby si nepovšimli, že je tam on. Aby nebyly potíže a nebyl popotahován, že vede národ.“

• 1

Svatá Helena, Rumunsko, 18.10.2021

nahrávka pořízena v rámci projektu Paměť Banátu

Velkou dceru mi Pán bůh vzal, malou dal

Mariana Klepáčková, natáčení pro Paměť národa, říjen 2021, Sv. Helena, Rumunsko
zdroj: archiv pamětníka

Mariana Klepáčková se narodila 29. září 1942 v rumunské vesnici Svatá Helena. Pochází z tamní komunity českých osadníků. Její pradědeček přišel z Čech na území Banátu začátkem dvacátých let 19. století. Otec Václav Klepáček bojoval v první světové válce a více jak rok strávil v zajetí v carském Rusku. Od dětství pomáhala rodičům na poli a naslouchala vyprávění svého tatínka. Vychodila čtyři ročníky místní školy a od té doby pracovala po celý život na poli. Provdala se v sedmnácti letech a vychovala dohromady pět potomků. Manžel pracoval od začátku 60. let v nedalekých rudných dolech a následkem zdravotních problémů zemřel ve věku 57 let. Dceru pamětnice v květnu 1979 usmrtil blesk. Syn odešel po zavření dolů za prací do Čech, kde pracoval dva roky. Mariana Klepáčová žila v době natáčení (říjen 2021) ve Svaté Heleně.