Jarmila Koutná

• „Skoro každých čtrnáct dní je nejméně na tři čtyři dny přivedli k nám. Pak už chodili sami. Tady byly dvě místnosti. Jednu z nich tehdy tatínek začal používat jako stolařskou dílnu. Nahoře jsme měli jednu místnost a komoru. Chodili hlavně Pavel Volkov a Evžen Porošin. Byli tam i další: Griša, Andrej. Jak se jmenovali celým jménem, vám už neřeknu, protože tehdy mně to pochopitelně nikdo neřekl. Věděla jsem, že je Pavel, Evžen, Griša, Andrej. Když jsem potom kolikrát vzpomínala, tak jsem si říkala, jak to maminka dělala, aby nás všechny nakrmila, uživila. Přitom když chlapi přišli, tak se potřebovali najíst, potřebovali vyprat. Nevím, jak to dělala. Nedovedu si to představit. Pračka žádná nebyla, všechno se dělalo v rukách.“

• „V čtyřicátém čtvrtém roce, kolem Vánoc, udělali Němci velký zátah a v Lipové pozatýkali lidi. Hrozilo nebezpečí, že se to provalí i dál. Tehdy nejmladší strýc dal vědět našim, že by si Němci mohli vybrat i další rodiny. Spousta ze zatčených se domů už nevrátila. Tehdy mě naši v noci budili a říkali, že pro ně možná přijdou Němci a že jsem nejstarší a musím se postarat o Lídu a malého Vláďu, a že pokud se to stane, mám se dostat na Malé Hradiště k vzdáleným příbuzným maminky.“

• 3

Dubany, 25.10.2018

Rodiče mě v noci probudili s tím, že když přijde gestapo, tak se musím postarat o mladší sourozence

Jarmila Francová (Koutná)
zdroj: archiv pamětnice

Jarmila Koutná, dívčím příjmením Francová, se narodila 8. listopadu 1931 v Olomouci jako nejstarší ze čtyř dětí rodičům Ferdinandovi a Marii. O tři roky později rodina koupila domek na okraji obce Dubany (dnes osada Vrbátek), kam se také přestěhovali. V tomto domě rodina za druhé světové války ukrývala partyzány ze skupiny Jermak-Volkov. Jako nenápadná mladá dívenka jim tehdy dělala spojku teprve třináctiletá Jarmila. Po válce Jarmila vystudovala obchodní akademii v Prostějově a poté postupně pracovala v několika podnicích jako účetní. V roce 2018 žila s manželem stále v domě, kde za druhé světové války její rodina s nasazením vlastního života ukrývala partyzány.