Jarmila Koutná (* 1931)

Rodiče mě v noci probudili s tím, že když přijde gestapo, tak se musím postarat o mladší sourozence

• za druhé světové války rodina v Dubanech ukrývala partyzány ze skupiny Jermak-Volkov

• ve třinácti letech spojkou partyzánů

• vystudovala obchodní akademii v Prostějově

• v roce 2018 bydlela v Dubanech

Obec Dubany leží na Hané. Kam oko dohlédne, všude kolem rovina a žádné lesy vhodné k ukrývání. Přesto na kraji této obce za druhé světové války rodina Francova opakovaně schovávala partyzány ze skupiny Jermak-Volkov. Jako nenápadná mladá dívenka jim tehdy dělala spojku teprve třináctiletá Jarmila.

Otec přišel o prsty

Jarmila Koutná, rodným příjmením Francová, se narodila 8. listopadu 1931 v Olomouci jako nejstarší ze čtyř dětí rodičům Ferdinandovi a Marii. O tři roky později rodina koupila domek v obci Dubany (dnes osada Vrbátek), kam se také přestěhovali. Otec se živil jako mistr ve stolařském podniku a matka se starala o domácnost a malé hospodářství s půl hektarem polností.

Život rodiny ovlivnilo dění ve střední Evropě. Jako reakci na agresivní a rozpínavou politiku nacistického Německa vyhlásilo Československo 23. září 1938 všeobecnou mobilizaci. Otec sice nepodléhal branné povinnosti, ale protože všichni mužští zaměstnanci podniku narukovali do armády, musel nahradit chybějící pracovní sílu, a tak pracoval na několika strojích. Kvůli únavě si na fréze uřezal čtyři prsty levé ruky a zůstal mu jen palec. Po několikatýdenní léčbě se chtěl vrátit do firmy. Tehdy už ale celé Čechy a Moravu okupovalo Německo a český majitel emigroval a podnik uzavřel. Otce pak s omezenou pracovní schopností nikdo nechtěl zaměstnat. K tomu ještě rodina musela pustit část pronajatých pozemků a předat je německým hospodářům. Nacisté totiž v rámci svých germanizačních plánů do čistě českých Duban nastěhovali několik německých přesídlenců z východních oblastí, kteří pak zabrali pronajatá česká hospodářství. Rodina se ocitla v těžké finanční situaci, a tak otec přes zdravotní hendikep začal podnikat a v domě si otevřel stolařskou dílnu, v níž mu jako nejstarší pomáhala Jarmila.

Jednoho dne k nim přivedli partyzány

Rodiče museli za války živit tři děti a v atmosféře všeobecného nedostatku je ani otcovo podnikání nevymanilo ze složité finanční situace. Přesto neodmítli pomoc partyzánům kolem Pavla Maximoviče Volkova. Ten na jaře 1943 utekl z německého zajetí a v oblasti Drahanské vrchoviny se spojil s dalšími sovětskými utečenci a také skupinou českých partyzánů vedených Františkem Šmídem z Malého Hradiště. Ke spolupracovníkům tohoto oddílu patřili i strýcové pamětnice František a Alois Jánští ze Seče (dnes součást Lipové). Právě ti přivedli partyzány k Francovým do Duban. Rodiče je přijali, přestože tím riskovali život celé rodiny. „Skoro každých čtrnáct dní je nejméně na tři čtyři dny přivedli k nám. Pak už chodili sami. Tady byly dvě místnosti. Jednu z nich tatínek používal jako stolařskou dílnu. Nahoře jsme měli jednu místnost a komoru. Nevím, jak to maminka dělala, aby nás všechny nakrmila, uživila. Přitom když chlapi přišli, tak se potřebovali najíst, potřebovali vyprat,“ vypráví pamětnice.

V domě se vystřídalo několik českých a sovětských partyzánů. Jarmila Koutná vzpomíná hlavně na Jevgenije Nikolaje Porošina a Pavla Maximoviče Volkova, kteří se v říjnu 1942 přidali k partyzánskému oddílu Jermak. U Račic na Vyškovsku byla totiž vysazena paradesantní a partyzánská sovětská skupina Jermak, která měla za úkol soustředit kolem sebe uprchlé sovětské vojáky a provádět s nimi záškodnickou činnost v oblasti Drahanské vrchoviny a Prostějovska. Kvůli zásahům gestapa se oddíl rozdělil na několik skupin. Jednu z nich vedl právě Pavel Maximovič Volkov. Ani poté ale partyzáni nezměnili úkryt a často přicházeli k Frankovým do Duban. Jarmila Koutná vzpomíná, že s Pavlem Volkovem několikrát v podkroví hráli stolní hru Vlci a ovce. O několik týdnů později Pavel Volkov zahynul v noci z 29. na 30. dubna 1945 při přestřelce s německými vojáky v obci Vícov.

Nebezpečí prozrazení a spojkou partyzánů

Partyzáni v okolí provedli několik sabotážních akcí. Nacisté se pomocí konfidentů snažili rozkrýt jejich úkryty. V blízké Lipové gestapo během tří vln zatýkání odvezlo mnoho místních obyvatel. Jarmila Koutná vzpomíná hlavně na zátah z 21. prosince 1944. Hrozilo nebezpečí, že se vlna zatýkání rozšíří i do dalších obcí, a krátce před Vánocemi na to přišel strýc upozornit rodiče. „Tehdy mě naši v noci budili a říkali, že pro ně možná přijdou Němci a že jsem nejstarší a musím se postarat o Lídu a malého Vláďu, a že pokud se to stane, mám se dostat na Malé Hradiště k vzdáleným příbuzným maminky,“ vzpomíná pamětnice a vzápětí dodává: „Nebylo to nic příjemného. Představte si, jak třináctiletou holku budíte v noci a tohle jí říkáte. Můj bráška měl tehdy jen dva a půl roku.“

Rodina opravdu riskovala. Otec také po okolí rozvážel protinacistické letáky a třináctiletá Jarmila se stala spojkou partyzánů. Mladé dívky si gestapo nevšímalo, a tak předávala různé ústní a písemné zprávy, aniž by ji za celou dobu zastavila jediná hlídka. Jarmila Koutná vzpomíná, že docházela například k Josefu Hrubému do Olšan nebo Vojtěchu Dosedělovi do Vrahovic. Další celá jména odbojářů si již bohužel nepamatuje. Je to dáno velkým časovým odstupem a také proto, že je kvůli utajení většinou neznala.

Žije v domě, kde ukrývali partyzány

Ačkoli nedaleko, v prostoru mezi Čelčicemi a Klenovicemi na Hané, proběhla poslední tanková bitva druhé světové války, Dubany sovětští vojáci osvobodili bez boje. V roce 1946 pak Jarmila nastoupila na obchodní akademii v Prostějově, po jejímž úspěšném ukončení pracovala jako účetní v Prvoděvu Prostějov. Později vystřídala ještě několik dalších podniků, vždy na místě účetní. V roce 1951 se provdala za Vladimíra Koutného. Manžel byl voják z povolání, a tak se rodina se třemi dětmi často stěhovala. Bydleli v Prostějově, Přerově a nakonec zase v Dubanech, kam odešli, aby se na stáří postarali o rodiče pamětnice. V roce 2018 žila Jarmila Koutná s manželem stále v domě, kde za druhé světové války její rodina s nasazením vlastního života ukrývala partyzány.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Vít Lucuk)