Juan F. Benemelis

• „Bylo velmi obtížné rozbít představy, které o Kubě panovaly v zahraničí. Ještě dnes se v Africe a na mnohých místech Latinské Ameriky hovoří o Kubě jako o vzoru v oblasti vzdělávání, ve veřejném zdravotnictví, velebí se svoboda na Kubě. Ta propaganda byla opravdu násilná a nové generace Kubánců se nedokáží na ty věci podívat objektivně, nedokáží to nahlédnout kriticky.“

• „Jemenský prezident Rubai Ali navrhl po cestě Fidelu Castrovi, abych zůstal jeho poradcem. Řekl mi: 'Zůstaneš tu se mnou, dám ti dům, ženy, cokoli budeš chtít.' Osmany Cienfuegos s tím souhlasil, Fidel to nechal bez odpovědi a odjel, nicméně z Havany poté přišel telegram od Carlose Rafaela Rodrígueze, ve kterém stálo, že se vracím na Kubu. Za týden došlo k puči za účasti kubánských jednotek a zavraždili prezidenta Rubai Aliho a všechny jeho spolupracovníky. Mne by zabili také. Stalo se to v roce 1979. Vrátil jsem se na Kubu a byl jsem tehdy ve velmi obtížné situaci. Zaprvé proto, že bylo známo, na čí stranu jsem se postavil v Jemenu. Také jsem napsal knihu a zveřejnil jsem ji – o tom puči, tak, jak se o tom nikdy nemluvilo. O tom, že puč provedla kubánská 50. divize, v jejímž vedení stál generál Osvaldo Reina. Jak zavraždili všechny ministry a prezidenta, ta kubánská jednotka, která byla na východě. Výcviková centra, která na východě - na hranici s pouští Rub al-Chálí - postavila 50. divize, jsou tatáž centra, která poté používala Al Káida.“

• „Che Guevara mi v okamžiku našeho prvního rozhovoru přišel jako naprosto neznalý tématu, o kterém jsem se mu snažil něco vysvětlit. Navíc byl absolutně neochotný si připustit, že bych snad měl pravdu. Druhý rozhovor se odehrál v Káhiře poté, co jsme jednali s prezidentem Nasirem, a udělal na mě dojem člověka bez jakýchkoli skrupulí. Něco už jsem věděl, protože se ke mně donesly informace o popravách, kterých se dopustil ve věznici La Cabaña. Neměl jsem z něho dobrý pocit. Vyzařoval z něj chlad, který mi naháněl strach. Během konverzace s ním jsem necítil kousek lidskosti. V jeho očích byl chlad a způsob, jakým komunikoval, jako by říkal, že před vámi stojí člověk, který může rozhodnout o vašem životě. Takový dojem jsem měl. Vůbec mi nepřipadal inteligentní, jak se říkalo. Nebyl to kubánský Trockij. Podle toho, jak se choval, si myslím, že měl z Fidela strach. Domnívám se, že si uvědomoval, že ho Fidel může odstranit, kdy se mu zachce. Do Katangy jsem odjížděl s tím, že revoluci vedou lidé, kteří jsou chladnokrevní a schopní odstranit kohokoliv za cokoliv.“

• 1

Miami, USA, 10.04.2019

• 2

Byly dvě možnosti - odejít, nebo žít pod totálním útlakem

Juan Felipe Benemelis, en el año 2019
zdroj: ED

Juan Felipe Benemelis se narodil 13. května 1942 v obci Manzanillos. Někdy v letech 1953 nebo 1954 se přestěhoval s rodinou do Havany, kde se věnoval studiu managementu na soukromé americké instituci Havana Business University. Poté, co v roce 1959 dostudoval, byl vybrán jako kandidát na diplomatický výcvik a následné nasazení do služeb nové diplomacie režimu Fidela Castra. Nastoupil na Ministerstvo zahraničí a od roku 1962 pracoval jako diplomat v několika zemích západní Afriky. Jeho hlavním úkolem byla podpora vzniku a výcviku guerilových skupin za účelem boje proti kolonialismu a založení marxistických států. Během svých cest do Československa se seznámil se svou budoucí ženou, která mu v roce 1964 porodila dceru. Nicméně manželství se rozpadlo a Juan Benemelis neviděl svou dceru po několik dalších desetiletí. V té době pracoval v Kongu, kde se nacházela důležitá ložiska uranu. Kubánci podporovaná frakce však nebyla úspěšná a Juan se vrátil na Kubu, kde byl podroben výslechům a vyšetřování v sídle Státní bezpečnosti Villa Marista kvůli neúspěchu mise. Po svém návratu studoval na Havanské univerzitě historii a zároveň pracoval pro několik institucí, jako Ministerstvo zahraničí a La Tricontinental, mezinárodní centrálu guerilových hnutí. Věnoval se africkým záležitostem. Kvůli boji mezi režimními frakcemi se dostal do problémů, což vedlo k preventivnímu odjezdu do Jemenu v roce 1975, kde pracoval jako poradce prezidenta. Vrátil se na Kubu těsně před vojenským pučem, který sesadil jeho zaměstnavatele. Po návratu Ramira Valdése na Ministerstvo vnitra musel pod falešnou identitou opustit Kubu přes přístav Mariel. Po příjezdu do USA byl vyšetřován americkými tajnými službami a v příštích letech pracoval jako poradce pro zahraniční politiku USA. Píše knihy a články na kubánská témata a také o rasové problematice. Se svou dcerou, která žije v USA, se znovu setkal.