Zdeněk Albert

• „Leželi jsme na slamnících. Všechno se dělilo, chleba byl naporcovaný. Když se tam odehrála takzvaná vzpoura, tak vězni na ně řvali: ,Vy rudí gestapáci!‘ Náčelník lítal a vězně fackoval. Taky se tam staly útěky. Jeden takový krásný. Eskorta si předávala vězně. Ten, co to dělal, musel být domluvený, protože jak ho předávali, tak vyletěl jak tryskáč a tam byla silnice a na ní se najednou objevilo auto. Tak skočil do auta a pryč. Pak jim z Rakouska poslal ošacení. Takových útěků se ale moc nepodařilo.“

• „Ráno přišel bachař a budil vězně. Vytlačili ho ven a začal hon na udavače. Byli tam taky lidi, co za neplnění norem byli za plotem, tak plot se rozlámal a volali, ať jdou s námi, a začal bordel. Bachař utekl za bránu a volal, ať se vrátíme. Nikdo se nevrátil. Až večer se objevil fešák (nadporučík Vašíček – pozn. ed.) s vojenskou asistencí. Stříleli a vyhazovali nás ven z tábora, kde stála kuchyň. Pak už nebylo kam jít, tak se na protest začala zpívat hymna. To bylo všechno. Ten, kdo to likvidoval, se jmenoval major Ryšavý (náčelník správy vězeňského tábora – pozn. ed.). Nařídil vedení tábora, aby odpočítali tři sta vězňů a značili je jako organizátory.“

• 1

Prostějov, 05.10.2016

Na protest jsme zpívali hymnu

Zdeněk Albert
Zdeněk Albert
zdroj: archiv pamětníka

Zdeněk Albert se narodil 29. června 1927 v Prostějově. Ve čtyřech letech mu na následky zranění z první světové války zemřel otec. Dva měsíce před koncem druhé světové války Zdeňka Alberta nasadili na kopání protitankových zákopů na Hranicku. Po osvobození dobrovolně vstoupil do národní stráže. Následně absolvoval důstojnickou školu v Olomouci a v Zábřehu a pak ho jako instruktora poslali do Frývaldova a poté do Šumperka, kde se stal dozorcem v internačním táboře. Se svou jednotkou také doprovázel transport odsunutých sudetských Němců do americké okupační zóny Německa. V roce 1949 se skupinou kamarádů z Prostějova založili protikomunistickou odbojovou skupinu. Tiskli a šířili protirežimní letáky a tiskoviny a chystali se na přechod hranic. V roce 1952 je však zatkla StB a v říjnu téhož roku Zdeňka Alberta státní soud poslal za velezradu na pět let do vězení. Jako vězeň číslo A09049 prošel nápravně pracovními tábory u uranových dolů na Jáchymovsku a Slavkovsku, než ho 13. července 1957 propustili. Rok se léčil z následků věznění. Následně nemohl najít žádné zaměstnání a nakonec se stal horníkem v ostravských uhelných dolech. V této práci zůstal až do penze. V roce 2016 žil v Prostějově.