Helena Velichová

• "Museli jsme těm komunistům dávat. Když jsme na zimu vymlátili, tak jsme kolik pytlů pšenice, tam to sbírali... Ještě jsme museli, nevím, ne každý rok, ale druhý rok, dát jim i nějakou krávu, aby si zabili, aby žrali. Tak byli komunisti. Jsem vešla do toho času komunistického. Jsem zachytila ten čas, byla bída, bylo zle, ale my jsme na vesnici, tak co jsme si nasháněli – bramboru a nějaký klásek, nehladověli jsme. Bylo nás hodně u rodičů, bylo nás pět a ještě jsme měli babičku starou, taky živila kolik let ještě s námi."

• "Můj milý za mnou chodil a najednou, jednou večer, tam přišli jeho táta s mámou, abych si ho vzala. Byla jsem ještě mladá a hloupá, ale oni potřebovali někoho, aby šel dělat. Pást krávy, kopat. A on měl ještě jednoho bratra a ten umřel. Měl ještě jednoho bratra menšího, ten chodil ještě do školy. A já že budu dobrá pást i kopat, všecko jsem musela dělat. Nebylo řečeno, že nepůjdu tam nebo nebudu dělat to nebo nechci tak... Všecko. Co bylo dělat, bylo kopat, bylo hrabat seno. Mužští ho nasekali a dohromady jsme museli nadělat stohy. Nadělat stohy, připravit na zimu pro čtyři pět dobytka. To se muselo připravit."

• 1

Šumice, 14.09.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Paměť Banátu

Ženy tu trpěly a nenechaly se rozvést. O manželství často rozhodli rodiče

Helena Velichová v roce 2023
zdroj: Paměť národa

Helena Velichová (rumunsky Velich), rozená Kalinová, se narodila 10. září 1941 v české vesnici Šumice v rumunském Banátu. Vyrůstala v rolnické katolické rodině, její rodiče se jmenovali František a Matylda Kalinovi. Otec si přivydělával opravou bot. Pamětnice se od raného dětství musela zapojovat do hospodářských prací. Za komunistického režimu v Rumunsku museli státu povinně odevzdávat zemědělské dodávky. Ke školní docházce nastoupila po druhé světové válce a vychodila zde čtyři třídy, posléze pracovala v mlékárenském závodu v Jablanici (Iablanița). Provdala se v 15 letech za manžela, kterého jí dohodli rodiče. Manželé pak na několik let vesnici opustili, aby pracovali v zemědělství v rumunské vesnici Berliště (Berliște) nedaleko Oravice (Oravița). Narodili se jim dva synové, kteří později odešli do měst. Odstěhovat se z vesnice ale manželé Velichovi odmítali, nesouhlasili s rozprodáním hospodářství. Pamětnice žila v době natáčení (září 2023) v Šumici.