Karla Trojanová

• „Manžel si musel ujasnit, co se vlastně stalo, vzít si život není jen tak... Promýšlel, zda to byla sebevražda… Pak se rozhodl, že nebyla, věděl, že si dělal starosti, že národ upadá v protestu a rezignuje na vše, co se dělo předtím, a na naděje, co tu byly... Věděl, že to určitě byla sebeoběť (...) Já to hodnotím stejně, ale kdyby za mnou přišel a ptal se, zda to má udělat, tak bych mu to rozmlouvala, je to na hraně.“ – „Měl smysl ten jeho čin?“ – „Myslím si, že měl. Protože skutečně o něm platí biblické slovo, že ač zemřel, ještě mluví. Že patří mezi ty, kdo mají co říct, a ukázalo se to během Palachových dnů, studentská mládež se k němu odvolávala a čin promluvil...“

• „Když jsem se vrátila rok předtím z Dánska, tak tam [ve kdyňských strojírnách] pracoval pan Burian, který byl asi politický pracovník a organizoval taky všelijaké přednášky pro dělníky. Někdy mě bral s sebou, když šel navštívit JZD, abych vykládala něco ženám ve slepičárně. Já se zeptala, co mám vykládat. A on říkal, co čtu. Zrovna jsem četla něco o starých kulturách, tak jsem jim vyprávěla a ony zdvořile poslouchaly a od nich jsem se zas dozvěděla, jaký mají problémy se slepicemi, že mají zrovna rýmu… A tento pan Burian řekl, že bych mohla vyprávět dělníkům něco o Dánsku a jestli jsem se něco dozvěděla o dánských dělnících… Já jsem mu řekla, že jsme si dokonce přivezli knížku, kde jsou nějaká procenta a jaké mají podmínky pro práci a výhody… a on říkal, to je výborný, to přines a řekni jim to… A já jsem jim vykládala a ukázalo se, že dánští dělníci mají mnohem lepší podmínky než ti naši a dělníci o tom samozřejmě mluvili a někdo to slyšel a zdálo se mu, že vnáším nepokoj do kdyňských strojíren. Když jsem se odstěhovala, tak se mnou poslali ne zvlášť dobrou zprávu…“

• „Členové sboru byli většinou dělníci, někteří měli malé políčko, ale většinou bydleli v domku na vesnici nebo i v tom městečku [Kdyně] a chodili do práce… bylo prostředí velmi prostých lidí. A taky věrných. Byli sociální demokrati nebo komunisti. Říkali, že strana jim dává jistotu v práci, že už nebudou výluky, a církev je zase naplňuje duševně. A když se později začal rozpor vnímat a psalo se v novinách, že církev je cosi zlého, co do socialistického světa nepatří a odumře, tak to naprosto nechápali… Měli třeba doma obrázek Lenina i Stalina a vedle toho na stěně citát z Bible. Pro ně to byly dvě stránky stejné věci.“

• 1

• 2

• 3

• 4

Měli jsme jako křesťané všechna práva dle ústavy, ale těch se nám nedostávalo

zdroj: Archiv pamětníka

Karla Schwarzová, provdaná Trojanová, se narodila 15. října 1931 do rodiny zaměstnance státní banky Jindřicha Schwarze a učitelky pro nevidomé Karolině Schorelové. V dětství navštěvovala katolické náboženství a organizaci Skaut, později přestoupila k evangelíkům. V době svých gymnaziálních studií docházela do křesťanského akademického sdružení YMCA, kde se seznámila se svým budoucím manželem Jakubem Trojanem. V roce 1955 ukončila studia na Komenského bohoslovecké fakultě, stejně jako její manžel, a spolu s ním odešla do západočeské obce Kdyně, kde Jakub Trojan získal místo faráře. Skrze manželovy aktivity se seznámila s okruhem evangelíků ze sdružení tzv. Nové orientace. Mezi léty 1967–1991 působila ve sboru CČE v Kostelci nad Labem, kde zastávala nejprve funkci vikářky, později farářky (od roku 1970). V souvislosti s manželovým kontaktem na Jana Palacha a později jeho podpisem Charty 77 prožívala na přelomu 70. a 80. let pronásledování ze strany komunistického režimu (domovní prohlídky, zvýšený dohled církevních tajemníků). Je matkou Blanky Zlatohlávkové, přední české neonatoložky, a Pavla Trojana, někdejšího ředitele Pražské státní konzervatoře. V roce 1992 odešla do důchodu a přestěhovala se s manželem do Prahy.