František Staněk

• „Když se budu bát, tak nic takového neudělám. Ti vojáci nebyli ani tak ostražití, jako někteří naši čeští občané, kteří mě donutili, abych jeden film vytáhnul a zlikvidoval. Nemohu říci, jestli tam bylo dvacet obrázků nebo pětatřicet, ale zkrátka a dobře člověk fotil, převíjel, a když už to nešlo, tak se tam dal další film. Nikdy jsem nekoukal na počítadlo.“

• „Jak jsem to prožíval? Zase to bylo to moje hobby – fotografování. Když najednou slyšíte, že na ulici se děje něco jiného, že hučí letadla a rachotí pásy tanků. Vykoukl jsem ven a viděl, že se něco děje. Šel jsem pro kamaráda. Pak jsem si vzal fotoaparát, a když jsem už v té době viděl, že jsou to Rusové, tak jsem si vzal raději osvědčenou, dobře fotografující, ale lacinou Smenu. Dělala opravdu hezké obrázky. A s tou jsem to začal fotit.“

• „Viděl pak to, co dokazují fotografie. Obchod byl zrušený, protože ten dům dostal přímý zásah ze zadní strany. To byl blok baráků, kde bylo nádvoří mezi hejtmanstvím a prakticky do zadní stěny toho domu padla bomba a vyrazila všechno směrem do Železné ulice.“

• 1

Mladá Boleslav, 11.11.2021

Pod závojem vůně ležely mrtvoly. Bomby zničily i drogerii

František Staněk v roce 1945
zdroj: Archiv Františka Staňka

František Staněk se narodil 20. června 1944 v Mladé Boleslavi. Jeho otec František Staněk starší se vyučil drogistou. V roce 1938 přesídlil do Mladé Boleslavi a založil obchod U Dobré rady. Velmi známý a oblíbený obchod s drogistickým zbožím mu však 9. května 1945 vybombardovalo letectvo Rudé armády. Nově založenou drogerii na nové adrese provozoval do roku 1948, kdy mu státní moc obchod znárodnila, a z majitele se tak stal pouhý prodavač. František Staněk se stejně jako otec vyučil drogistou a v roce 1991 se mu podařilo navázat na rodinnou tradici znovuzaložením drogerie s původním názvem U Dobré rady se specializací na foto – kino. Svou vášeň pro fotografování zúročil během okupace v srpnu 1968, kdy dokumentoval okupační vojska v ulicích Mladé Boleslavi. V roce 2021 žil v Mladé Boleslavi. Svědectví pamětníka bylo zdokumentováno díky podpoře nadačních fondů Škoda Auto a Bohemian Heritage Fund.