Anna Šestáková

• “After a few days, someone rang in the morning. Two men and one woman. They showed me legitimization, that they were from the State Security and told me: 'Your husband is with us. He committed anti-state activity. We have two cars outside. In one you go with us and in the other children go because this apartment must be empty." That was their “Imperial Agents will come”.My husband was supposed to make heron: 'We'll bring your husband here and there may be a shootout, so you have to go away. And we don't want to pull a reluctant woman, we want this to happen in a normal way.So what could I do? I couldn't defend myself. "

• „Balili sme sa! Tam sme prišli o veľa. Potom som si dodatočne myslela, vlastne tam žiadne vyrovnanie nebolo, pretože napríklad to ste si nemohli odsťahovať výčapné pulty a také veľké veci, tak čo sme mohli, to sme brali. Máme príbory, ešte teraz sme ich pozerali, kde máme „nádražná reštaurácia“, také drobné veci, čo sme mohli, to sme si zobrali, samozrejme nemôžete zobrať stoly a ja neviem čo všetko tam bolo.“

• “I knew that in order to catch up with the morning interrogation in Prague, they had to go from Bratislava at night. I waited for it and they really did travel in it. I begged the warden to allow me to tell my husband at least what marks children received on their grade reports.He didn't want to allow me that. All the way I was standing in front of the coupe, to at least be able to catcha glimpse of my husband, he was in a terrible shape. Of course, I don't have to tell you why he was the reason. Everyone know, which methods of interrogation they were using in 1950s."

• 1

Bratislava, 22.01.2019

Vážte si slobodu, nehazardujte s ňou

Anna Šestáková sa narodila na Myjave na sklonku prvej svetovej vojny, ešte za monarchie. Pochádza z rodiny živnostníka a prevádzkovateľa kaviarne Pavla Ušiaka. Okrem Anny mal jej otec z prvého manželstva ešte troch starších synov. Po smrti Anninej matky sa oženil druhýkrát a z tohto manželstva sa narodila Annina jediná sestra. Na začiatku 30. rokov sa rodina presťahovala do Košíc, kde Anna zažila multietnicitu v praxi medzivojnového Československa. V dôsledku viedenskej arbitráže Metropola východu pripadla Maďarsku a rodina Šestákovcov sa presťahovala do Bratislavy. Tam sa Anna zoznámila s moravským inžinierom Ervínom Šestákom, s ktorým sa zakrátko zosobášila a mala tri deti. Na sklonku druhej svetovej vojny musela Anna opustiť Bratislavu; prechod frontu prežila na Myjave. Po nástupe komunistického režimu bol jej manžel zadržaný a následne odsúdený na doživotie za rozvracanie republiky. Annu, ktorú s jej troma deťmi následne vysťahovali z ich bratislavského bytu v rámci „Akcii B“, žila v skromných pomeroch so svokrou na Morave. Ervín Šesták bol po šiestich rokoch väzenia prepustený a manželia následne znášali tlak režimu na ich rodinu spoločne. Anna Šestáková dodnes žije v Bratislave.