Anna Šestáková

• „Po pár dňoch niekto dopoludnia zazvonil. Prišli dvaja muži a jedna žena. Legitimovali sa, že sú zo Štátnej bezpečnosti a povedali mi: ,Váš muž je u nás. Dopustil sa protištátnej činnosti. Máme vonku dve autá. V jednom pôjdete vy s nami a v druhom pôjdu deti, pretože tento byt musí zostať prázdny.‘ To bolo ich ‚Prídu imperialistický agenti‘. Môj muž mal robiť volavku: ,Vášho muža sem dovedieme a môže tu dôjsť k prestrelke, preto musíte ísť preč. A my nechceme ťahať zdráhajúcu sa ženu, chceme, aby to prebehlo normálne.‘ Tak čo som mohla robiť? Ja som sa nemohla brániť.“

• „Balili sme sa! Tam sme prišli o veľa. Potom som si dodatočne myslela, vlastne tam žiadne vyrovnanie nebolo, pretože napríklad to ste si nemohli odsťahovať výčapné pulty a také veľké veci, tak čo sme mohli, to sme brali. Máme príbory, ešte teraz sme ich pozerali, kde máme „nádražná reštaurácia“, také drobné veci, čo sme mohli, to sme si zobrali, samozrejme nemôžete zobrať stoly a ja neviem čo všetko tam bolo.“

• „Vedela som, že aby oni to ranné pojednávanie v Prahe stihli, musia ísť z Bratislavy nočným rýchlikom. Počkala som si naň a skutočne ním išli. Prosila som toho dozorcu, aby mi dovolil povedať manželovi aspoň, aké vysvedčenie mali deti. Nechcel mi to dovoliť. Celú cestu som stála pred tým kupé, aby som mohla môjho muža vidieť, bol veľmi zničený. Pochopiteľne, o tom, prečo bol zničený, vám hovoriť nemusím. Lebo ako sa vyšetrovalo v 50. rokoch, to vie dnes už každý.“

• 1

Bratislava, 22.01.2019

nahrávka pořízena v rámci projektu Príbehy 20. storočia

Vážte si slobodu, nehazardujte s ňou

Anna Šestáková sa narodila na Myjave na sklonku prvej svetovej vojny, ešte za monarchie. Pochádza z rodiny živnostníka a prevádzkovateľa kaviarne Pavla Ušiaka. Okrem Anny mal jej otec z prvého manželstva ešte troch starších synov. Po smrti Anninej matky sa oženil druhýkrát a z tohto manželstva sa narodila Annina jediná sestra. Na začiatku 30. rokov sa rodina presťahovala do Košíc, kde Anna zažila multietnicitu v praxi medzivojnového Československa. V dôsledku viedenskej arbitráže Metropola východu pripadla Maďarsku a rodina Šestákovcov sa presťahovala do Bratislavy. Tam sa Anna zoznámila s moravským inžinierom Ervínom Šestákom, s ktorým sa zakrátko zosobášila a mala tri deti. Na sklonku druhej svetovej vojny musela Anna opustiť Bratislavu; prechod frontu prežila na Myjave. Po nástupe komunistického režimu bol jej manžel zadržaný a následne odsúdený na doživotie za rozvracanie republiky. Annu, ktorú s jej troma deťmi následne vysťahovali z ich bratislavského bytu v rámci „Akcii B“, žila v skromných pomeroch so svokrou na Morave. Ervín Šesták bol po šiestich rokoch väzenia prepustený a manželia následne znášali tlak režimu na ich rodinu spoločne. Anna Šestáková zomrela 15. apríla 2023 vo veku 104 rokov.