Antonie Šandová

• „Dost Němců, dost obchodníků tady bylo jako Němci, ale i Židi tu byli. Ale normálně jsme spolu žili, kamarádili, bylo to jedno. Oni chodili do Turnhalle a my jsme chodili do Sokola. Přišel Henlein a tady se to všechno vystěhovalo. A ještě než jsme se odstěhovali, tak nám, my jsme měli krám v Dlouhý ulici, tak nám tam na tu výlohu napsali TSCHECHE. A tatínek říkal, tady nebudu. Možná bysme bývali mohli zůstat ještě nějakou dobu, ale tatínek už nechtěl. My jsme byli Češi, my jsme byli Sokolové. A teď když tu začali špacírovat ti henleinovci, to bylo hrozný. To tady chodili v těch uniformách a těch botách, když si na to vzpomenu, tak je mi špatně.“

• „To si pamatuju, že jsme měli ledvinky a rejži, když si pro tátu přišli. Zazvonili, přijeli, aby s nimi šel, odvezli a už jsem ho neviděla. Než jsem se dozvěděla... já nevím, asi tři měsíce jsme se vůbec neviděli a potom jen skrz mříže. Vždycky jsem vzala s sebou, to si pamatuju, Madlenku. Muselo to být i pro tu holku těžký vidět tátu za mřížema. Nic jsem mu nemohla dát, sice jsem pak měla nějaké známé, že jsem jim to mohla dávat, a oni mu to potom dávali, ale... Tu návštěvu jsem měla jednou za 14 dní, nebo ani ne snad, to už se nepamatuju, to už je včera. Ale co si pamatuju, tak oni ho sebrali u nás od oběda a když ho přesně za dva roky pouštěli, tak ho snad chtěli pustit v deset hodin, a on říká: ne, já jsem odsouzenej na dva roky, přišel jsem sem v poledne, tak odsud půjdu v poledne. To byl celej děda.“

• 1

Litoměřice, 21.03.2001

Manžela odvedli do vězení od oběda, měli jsme zrovna ledvinky s rýží

Antonie Šandová v mládí
zdroj: archiv rodiny Šandovy

Narodila se 1. ledna 1915 v Litoměřicích do české rodiny. Její otec měl v centru Litoměřic obuvnictví, maminka byla v domácnosti – vychovávala čtyři děti a jako velká vlastenka chodila cvičit do Sokola. Pamětnice navštěvovala českou obecnou školu i měšťanku, pouze poslední rok absolvovala v německé škole, aby se naučila německy, protože v Litoměřicích žili před válkou většinou Němci. Po škole pracovala jako korespondentka v německé firmě na výrobu povidel a marmelád v Ploskovicích. Zažila zábor pohraničí Německem v říjnu 1938, po kterém se Litoměřice ocitly v Německé říši. Dobu války prožila s manželem Karlem Šandou v sousedním Terezíně na území Protektorátu Čechy a Morava. Manžel pracoval v drogérii v Litoměřicích, kde vyvolával filmy se snímky německých velitelů vězení v Malé pevnosti. Sám vyfotografoval příjezd Rudé armády do Terezína, bombardování Litoměřic Rudou armádou, exhumaci masových hrobů u Malé pevnosti, první poválečnou tryznu v Terezíně za účasti Milady Horákové, vysídlení Němců z Litoměřic a proces s velitelem věznice Malá pevnost Jöcklem. Po válce vedla s manželem drogérii v Litoměřicích, kterou dostali nejdříve do národní správy, později ji odkoupili. Po komunistickém převratu její manžel finančně podporoval rodiny vězněných národních socialistů a byl za to odsouzen ke dvouletému vězení. Šandovi přišli o obchod i byt. Pamětnice pracovala až do důchodu jako úřednice, její manžel na stavbách stavěl lešení. V sokolském duchu vychovali syna a dvě dcery. Karel Šanda zemřel v roce 1993, Antonie Šandová v roce 2007.