Jindřich Pochožaj

• „My jsme měli ve stodole schovaný prase a na tom mlatu už byli němečtí koně. Už tam byli vojáci. Matka vždycky chodila potichu, když tam nebyli, prase nakrmit. Ten den, jak odcházeli, tak to ustřelilo kousek stodoly a prase bylo raněný. Takže my jsme to prase museli zabít. Tady se spařuje vodou, ale u nás se pálilo, což byl problém. Tam byla řeka Ikva a kolem dokola bažiny. Němci strhali trať a dostali se do staré rakouské pevnosti a tam se drželi tři týdny. Měli dalekohled a chodili na půdu, na níž se vstupovalo zvenku. Museli tam přijít za tmy a střežili to tam. A jak se něco šustlo, tak Němci stříleli. Sovětští ženisti se měli problém přes ně dostat. Trvalo to tři týdny a potom Němci odešli.“

• „To pršelo. Otec byl v Rusku na školení, kam ho poslali, jak to bejvalo. Brácha, ten byl o devět let starší, a tak nebyl doma a já jsem byl jen s mamkou. Pršelo a Němci zaťukali na okno: ‚Mutr soldat schlafen.‘ Stodola byla zavřená na takovej velkej zámek. Já povídám: ‚Mámo, musíš asi jít a otevřít. Nedá se nic dělat.‘ A ráno jsme stáli a kráva visela a tak dále. Ale nám nic nesebrali. My jsme měli dvě krávy, prasata. Ale potom po nějaké době přijeli: ‚Schweinen.‘ Německy. My jsme měli prase, tak ho vypustili, zastřelili a vzali si to. To byl tvrdej režim.“

• 1

Kamenná, 11.01.2022

Bál jsem se říct rodičům, že bratr padl, a tak jsem to nějakou dobu tutlal

Jindřich Pochožaj
Jindřich Pochožaj
zdroj: archiv pamětníka

Jindřich Pochožaj se narodil 20. ledna 1933 v obci Český Straklov na Volyni v tehdejším Polsku (dnes Ukrajina). Rodiče byli odlišné národnosti. Matka Anna byla Češka a otec Jefrem Ukrajinec. Jeho o devět let starší bratr Boris v roce 1944 vstoupil do 1. československého armádního sboru. Padl v řadách samostatné tankové brigády 24. dubna 1945 při osvobozování obce Velká Polom. V roce 1947 rodina reemigrovala do Československa a usadili se v obci Kamenná vylidněné po odsunu Němců. Po studiích na strojní průmyslové škole Jindřich Pochožaj pracoval 40 let v místních železárnách a drátovnách. Nejprve jako hlavní mechanik a následně mistr. V době natáčení v roce 2022 bydlel stále v Kamenné. V domě, kde se svou ženou Annou vychovali své dvě dcery Lenku a Jindřišku.