Blanka Luňáková

• „On mi říkal: ‚Tys mi zachránila život, že jsi nechtěla knedlíky, a já se na tebe skoro zlobil.‘“

• „Na národním výboru jsem měla problémy s komunisty, protože já nikdy nebyla ve straně, tak mne (v březnu 1948) vyhodili (ze zaměstnání). Ale potom mne museli vzít zpátky, protože jsem se odvolala. Řekla jsem: ‚Toto ne. To je volovina.‘ Pracovala jsem ve vyživovacím úřadě, jezdili jsme do čtvrtí a vydávali potravinové lístky. A protože jsem vyvěsila praporek s československou vlajkou (ale ne praporek se sovětskou vlajkou), aby lidé poznali, kde je výdejna, tak za to mne vyhodili z práce.“

• „(Brzy ráno doma někdo zvonil, máma šla otevřít) a byl to četník: ‚Máte doma dceru?‘ Ona odpověděla: ‚Ano, mám.‘ – ‚Tak ať se obleče, nepůjde do práce, půjde se mnou.‘ Máma se ptala: ‚A proč?‘ Vstal i táta a říká: ‚Co to je? Vždyť ona nic neprovedla.‘ – ‚Ona neprovedla nic, ale páni na pracáku.‘ Jak jsem se později dozvěděla, někdo udal, že jsem v kanceláři a že to je nekolegiální k druhým. Abych si také něco zkusila, zapsali mne do jednoho z posledních transportů (do Německa). Musela jsem s četníkem. On řekl: ‚Bude čekat u mne na četnické stanici až do odjezdu vlaku, který jede ve tři čtvrtě na jedenáct, tak jí tam přinesete kufr, domů už nepůjde.‘ Takhle to bylo, to dělali Češi Čechům.“

• "Na lágr dlouho nebyly nálety, továrna byla ukrytá v lesích. „Tak jsme si řekly s Martičkou, že (i přes poplach) zůstaneme v posteli a vyspíme se. A najednou šup, prásk, bum. ‚Páni, bombardéry jsou nad námi! Co budeme dělat? Tady nemůžeme zůstat, musíme utíkat do bunkru.‘ Tak jsme skočily dolů z postele, vzaly jsme si deky na hlavu. To nám říkali: ‚Kdybyste někam běželi, deku na hlavu.‘ Ale já myslím, že by deka stejně moc nepomohla, snad proti menším střepinám, že by nezasáhly člověku hlavu. Tak jsme letěly. A ono to dělalo ‚Pšíííí, pšííí‘, jak padaly střepiny z flaků, když ostřelovali Němci útočící Rusy. Miny padaly na náš lágr i továrnu, už ji bombardéry našly.“

• „Jak jste vnímala přítomnost sovětských vojsk v Československu? Zaznamenala jste jejich odchod? Přišla jste s nimi do kontaktu?“ – „Zle jsme to vnímali, ovšem ne tak, že bychom to brali, že sovětští vojáci nebyli lidi. Zrovna koncem srpna 1968 jsme byli (s rodinou) na chatě a přišli (sovětští) vojáci, mladí kluci, vojáčkové, a měli hlad. Tábořili někde v lese a šnajberský mlynář jim nosil jídlo. Čeští lidi ho za to hrozně nenáviděli, ale my jsme mu fandili, protože vojáci byli také lidi, kluci, kteří by raději byli doma než v cizí zemi o hladu.“

• 1

Plzeň, 19.11.2010

Nechtěla jsem švestkové knedlíky, to mně a kamarádovi zachránilo život

Dobový portrét
Dobový portrét
zdroj: archiv pamětnice

Blanka Luňáková, rozená Rintová, se narodila v roce 1924 v Plzni. Vystudovala reálné dívčí gymnázium, studium ale musela za války přerušit kvůli pracovní povinnosti. Nejprve pracovala jako úřednice na městském úřadu v Plzni, potom na dílně ve Škodovce. Nakonec byla v dubnu 1944 nuceně nasazena na práci do Braunschweigu v Německu. Jejím úkolem byla kontrola ozubených kol pro leteckou výrobu. Od září 1944 do jara 1945 pak pracovala v Praze v Avii a v německých tajných sklepních provozech, kde přežila velký nálet na Vinohrady. Konec války strávila jako brigádnice na senách na venkově. Po válce si udělala doplňkovou maturitu a vystudovala pedagogický ústav v Plzni - učitelství pro základní školy, nikdy ale neučila. Byla zaměstnána na Ústředním národním výboru statutárního města Plzně, kde pracovala na úřadu vyživovacím a zásobovacím, oddělení osvěty a kultury a nakonec na technickém referátu. S výjimkou mateřské dovolené zde pracovala až do roku 1968. V letech 1968-1987 působila jako sekretářka na katedře technické výchovy pedagogické fakulty v Plzni. Odtud odešla do důchodu. Blanka Luňáková zemřela v srpnu 2012.