kapitán Emilie Kyselová

• „Největší strach jsme měli, abychom se nedostali Němcům do zajetí. To jsme měli největší strach.“

• „S Rusy jsme vycházeli vcelku dobře. Akorát u Liptovského Mikuláše si trochu vypili, tak se tam střílelo, tak jsme měli strach, nevěděli jsme, co se děje. Mysleli jsme, že se protrhla fronta. Až potom přišel náš velitel a povídá, ať nemáme strach, že si trochu popili, a tak si střílejí.“

• „Nejlepší byly Vánoce 1944. Sice jsem se doma nikdy neměla k tomu, abych pekla vánoční cukroví a podobně, ale tady jsem řekla: ,Děvčata, uděláme si Vánoce, něco si upečeme.‘ Měla jsem maminku na kuchyni, tak mi dala všechny přísady, a pekly jsme cukroví. Takže o Vánoce jsme nepřišly.“

• „Měli jsme na pozorovatelně jednoho vojáčka, který v noci, když se nám chtělo spát, tak nám zpíval do telefonu. Jednou nás ale náš poručík Novák přistihl, tak zařval: ,Klid na lince!‘ Tak ztichl.“

• „My jsme šli do armády dobrovolně. Tatínek odešel do armády nejdříve a my jsme zůstali doma s maminkou sami. Všechno tam bylo rozbombardované a měli jsme jezdit velice daleko na práci. Když se to tatínek dozvěděl, jel domů na dovolenou a chtěl do armády vzít mě. Jenže já jsem tou dobou už byla na cestě. Jeli jsme Rovno, Šepetovka, až do Sadagory, kde jsme měli výcvik a přísahu, a pak jsme jeli na frontu. Doma mě tedy tatínek už nenašel, tak vzal s sebou sestru. Maminka a bratr zůstali doma a maminka pořád plakala, nechtěla být sama. Tak jí to tatínek vyřídil se Svobodou, že šla na důstojnickou kuchyň. I bratr i sestra, všichni tři byli pohromadě. Tatínek byl velitelem pekárny a já jsem byla u dělostřelců.“

• „Výcvik jsme měly tak, jak muži. Plížení, přískoky, zalehnout… A bylo to velice náročné. Měly jsme jednoho desátníka, který nás i trestal za to, že neděláme takové přískoky jako muži. Nebo zalehnout. Tak jsme si na něj stěžovaly a dostaly jsme jiného. Ten byl jedinečný. Vždycky s námi pocvičil, pak nás nechal oddechnout… Ten byl jedinečný.“

• „Když jsme skládaly zbraně. Oni nám nechali zbraně, že je musíme vyčistit, jenže potom jsme to neuměly složit dohromady, protože nám to nikdo neukázal. Oni jakože rozeberte to a pak si s tím dělejte, co chcete. No a my jako děvčata jsme špekulovala. Potom přišel jeden podporučík a řekl, že ví, že to neumíme, tak nám to pomohl složit. Vždycky nám nějaká součástka zůstala.“

• „Ten první nástup, co jsme šly na frontu, jsme byly v lese. A poručík Novák, to byl náš velitel oddílu, nám říkal: ‚Děvčata, kopejte, zakopávejte se. Protože když by byl nálet…‘ No, ale my jsme byly poprvé na frontě, ještě jsme nevěděly, jak fronta vypadá, tak jsme se tomu smály. Moje sestřenice byla vdaná a byla tam i s manželem. Můj švagr poctivě kopal, vykopal zemljanku, na to jsme dali nějaké větve, pláštěnku a ještě hlínu. On poctivě kopal a když pak začaly padat miny, tak jsme byly rády, že se můžeme k němu vtlačit. Takže potom, když jsme se přesunovaly, tak jsme nikdy nečekaly. Prvně bylo kopat. Vzít lopatku a kopat. Ten první zážitek nás poučil.“

• „Nejdříve se chodilo ,na poruchy‘. Němci nám přeřezávali káble, a také tam čekali, až to někdo z nás půjde opravit. Pak ho vzali do zajetí. Zpočátku jsme ,na poruchy‘ chodily i my, děvčata, ale pak už nás tam neposílali. Já jsem byla na ústředně, tak jsme hlásily poruchy, když se něco stalo. V poli jsem nasazená nebyla.“

• 1

Znojmo, 09.05.2003

Celá rodina jsme bojovali za republiku, ale po válce nás ještě zavřeli

Paní Emilie Kyselová se narodila 16. srpna roku 1925 rodičům Františku a Zdeňce Kozákovým ve Starém Teremně na Volyni. V roce 1944 vstoupil do armády nejprve otec, Emilie ho následovala ze svého vlastního rozhodnutí o dva měsíce později. Zanedlouho vstoupila do armády celá rodina. Emilie Kyselová pracovala u dělostřelectva a jednotka, u které byla, bojovala u Krosna, Jasla, Dukly, Liptovského Mikuláše a dostala se až do Prahy. Po skončení války byla v září s celou rodinou demobilizována, rodina se přestěhovala na Znojemsko. Emilie Kyselová zemřela 11. října 2010.