MUDr. Jiří Koref

V transportu do Terezína mi odešlo dvacet tři příbuzných

MUDr. Jiří Koref: "V transportu do Terezína mi odešlo dvacet tři příbuzných"
zdroj: Soukromý archiv Romana Korefa

MUDr. Jiří Koref se narodil jako jedináček 14. dubna 1932 v Německém Brodě do domu svého dědečka Aloise Korefa. Jeho otec Oskar byl praktickým lékařem a maminka Marie se starala o chod domácnosti. V Německém Brodě pamětník nastoupil na Rubešovu školu, ale po obsazení republiky Němci a vydaných vyhláškách byl kvůli svému židovskému původu nucen školu opustit. Rodina Korefových se odstěhovala roku 1940 do Prahy, na Vinohrady, a Jiří začal navštěvovat židovskou školu na Starém Městě. Od roku 1942 byli jeho příbuzní a známí postupně transportováni nejprve do sběrného tábora (ghetta) Terezín a později nejčastěji do Osvětimi, kde zahynuli. Jiří Koref se svojí matkou a otcem byli do Terezína transportováni v červenci 1943 a setkali se tam i s několika dalšími židovskými rodinami z Německého Brodu. Rodina Korefových tam přečkala druhou světovou válku a v květnu 1945 se vrátila do Prahy, kde pamětník dokončil měšťanku a začal studovat gymnázium. Po dvou letech získal jeho otec místo primáře na urologickém oddělení v havlíčkobrodské nemocnici a přestěhovali se zpět do Brodu. Jiří Koref nastoupil do tercie havlíčkobrodského gymnázia, kde odmaturoval, a poté studoval šest let lékařskou fakultu v Hradci Králové. Po promoci nastoupil v roce 1957 na onkologické oddělení v Trutnově, odkud se po roce vrátil a začal pracovat v havlíčkobrodské nemocnici na kožním oddělení, kde zůstal až do svého odchodu do penze (1992). Jako poslední žijící pamětník holokaustu z Havlíčkova Brodu se v roce 2017 zúčastnil veřejného čtení jmen obětí holokaustu Jom-ha-šoa, kde zaznělo dvacet tři jmen jeho příbuzných. V době natáčení žil v Havlíčkově Brodě. Jiří Koref zemřel 12. září 2021.