MgA. Mario Klemens

• „U nás bylo krásné, když se například na Vánoce sešla širší rodina, a to potom jeden hrál na housle, táta na violoncello, babička na piano. Já jsem se taky pokoušel na klarinet. Pak přišel jeden soused na basu a jednou tam byla i harfa, když ji teta měla na opravu v Hradci, tak než ji odvezla do Liberce. Táta měl obrovský archiv not, různých symfonií, oper, operet a běžného salonního repertoáru. Tak jsme hráli a ženské seděly mezi dveřma a poslouchaly a štrikovaly. To byla vánoční zábava a bylo to ohromné, ohromné!“

• „Nejdřív tam dali národního správce. V roce 1950, to byl táta nemocný a byl v nemocnici, najednou přišli nějací dva pánové a perlíkama rozmlátili všechny stroje, co tam byly. Odvezli si, jenom co potřebovali, nějaké motory, barevné kovy, a písmo naložili do nákladního vozu a odjeli. Tím tiskárna skončila. Táta pak dělal v komunále a ve svých šedesáti dvou letech zemřel.“

• „V Pardubicích v roce 1946 Dr. Jahoda, to byl přírodovědec, a prof. Filip, to byl kardiolog, zakládali Koleje Jiřího z Poděbrad. Oni spolu byli v koncentračním táboře a tam přišli na to, že by mohli založit školu na typu anglických kolejí. Takže v zámku udělali kolej. To jsme byli sestava Milan Jirásek, Václav Havel, Miloš Forman, zkrátka sedm trpaslíků a osmá byla Sněhurka Miloš, který nás každé ráno tahal na rozcvičku a my ho za to nenáviděli.“

• 1

Vítejte doma. A jinak jste v pořádku?

MgA. Mario Klemens
zdroj: archiv pamětníka, foto: Petr Jedinák

Mario Klemens se narodil 3. října 1936 v Chlumci nad Cidlinou. Tatínek byl tiskař a novinář, maminka až do svatby prodávala v místní cukrárně, později pracovala u ČSAD. Rodina, v níž vyrůstal, byla obklopena hudbou a divadlem. Babička měla v Chlumci hudební školu, jeho strýcové a tety se rovněž profesionálně věnovali hudbě a divadlu. Mario se už jako dítě učil hrát na klavír, hoboj, klarinet a housle. V roce 1947 nastoupil na prestižní osmileté gymnázium podle anglického vzoru v Poděbradech. Zde byly jeho spolužáky později významné osobnosti, jako například Miloš Forman, Václav Havel nebo Milan Jirásek. Škola ale fungovala pouhé dva roky, poté přišla školská reforma, a studenti tak chvíli docházeli na gymnázium a chvíli na jedenáctiletou školu. V roce 1954 složil státní maturitní zkoušky. Poté studoval dirigování na Státní konzervatoři v Praze u V. Smetáčka a v roce 1959 absolvoval. Poté působil krátce v Liberci jako pedagog a v roce 1961 byl přijat na AMU. V roce 1966 vyhrál v mezinárodní dirigentské soutěži v Besanconu. Ještě před dokončením studia byl přijat jako dirigent do plzeňského divadla J. K. Tyla. Zde také vedl Orchestrální sdružení západočeských učitelů, jejichž repertoárem byla koncertní i oratorní díla. V roce 1970 odešel do Československého státního souboru lidových písní a tanců a navázal spolupráci s předními hudebními tělesy (Českou filharmonií, Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK, Slovenskou filharmonií apod.). Po dvou letech odešel na Slovensko do Košic, kde působil do roku 1976 jako dirigent košické filharmonie. Po svém návratu do Prahy se stal pedagogem pražské konzervatoře, učil dirigování a orchestrální hru. V roce 1979 se stal dirigentem FISYO (Filmového symfonického orchestru) a působil zde až do roku 1990, kdy byl orchestr oficiálně rozpuštěn. S tímto souborem natočil hudbu k více než 150 českým i zahraničním filmům. Od roku 1990-1994 vyučoval na pražské konzervatoři. V současnosti spolupracuje s mnoha českými i zahraničními nahrávacími společnostmi.