Helena Josefová

• "Syn Viktora Steinera z prvního manželství Pavel se ještě dostal přes hranice a otci napsal: 'Táto, nech všeho, úplně všeho, protože stejně o všechno přijdete, ale tady jde o život!' A milostpaní mi řekla, že pán to četl, ale myslel si, že syn zbytečně blázní, že přece tady v jižních Čechách mají všechen majetek, v Praze všechny sourozence a že nikam nepojede. Jenže Pavel byl architekt a žil v Teplicích a věděl, že už je zle. Věděl, co se děje a co Hitler vyvádí. Pán nechtěl věřit, že se blíží pohroma, tak tady zůstal a byl mezi prvními z Trutnova, kdo se dostal do Pečkárny a přišel o život."

• "V Trutnově jsem chodila do Sokola, nacvičovali jsme na poslední slet a milostpán mně vždycky řekl: 'Na cvičení ano, ale vždycky s doprovodem.' Protože oni už zlobili henleinovci. Takoví kluci. A tak jednou o cvičení – šup a dlažební kostky nám letěly oknem do sokolovny. Bylo to strašně kruté a pán mi řekl: 'Helenko, nejlepší by bylo s tím Sokolem skončit.' A to pro mě bylo hrozné, protože jsme cvičili na slet. A já nemohla pokračovat. A nejen já. Sokol v Trutnově museli rozpustit, protože dlažební kostky na hlavy a na nás a rozmlácená okna – to nešlo dál. Takhle tedy skončil Sokol v Trutnově."

• "Nejstrašnější bylo, když mi vzali mé bratrance. Měla jsem je velice ráda. Odvezli je do tábora v Meziměstí, jen s povolenými 25 kilogramy a ty jim ještě vybrakovali. Jeden z bratranců měl čtyřicítku horečku. A tak maminka a strýček v Chocni sehnali všechno, co se dalo sehnat, a já jim to večer nosila. Kdo jiný než já, ostatní měli rodiny a báli se. Tak jsem to riskla, navíc jsem uměla německy, tak jsem jim to hodila přes plot a ještě zakřičela, komu je to určené. Balíčky byly popsané. Lágr v Meziměstí byl veliký."

• "Manžel sloužil tady na Teplicku – Trutnovsku a od prvního ledna měl nastoupit do Teplic jako velitel stanice. Už to měl papírově vyřízené. Před Vánoci byl ale ve službě v severních Čechách. Jak mi vyprávěl jeho spolubydlící a kamarád pan Říha, 16. prosince se otevřely dveře vedlejší kanceláře, že přišla telegrafem zpráva, že Josefa Josefa s okamžitou platností propouštějí. Proč, nevěděli. Podrobnosti tam napsané nebyly. A hned se přihnal takový hoch, esenbák, a křičel: 'To je ten zrádce? Ten, který má být propuštěný?' A strhal z něj uniformu."

• 1

Police nad Metují, 07.11.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Sen měla na dosah. Pak válka rozdělila svět i rodinu

Helena Josefová, rozená Plachtová, 1941
zdroj: Archiv Heleny Josefové

Helena Josefová, dívčím jménem Plachtová, se narodila 6. ledna 1923 v Broumově. Dětství prožila v Polici nad Metují, kde také vychodila dívčí měšťanku a vyučila se na švadlenu. Ještě před vyučením v roce 1938 pracovala několik měsíců jako chůva u židovské rodiny Viktora a Marthy Steinerových. Viktora Steinera nacisté zastřelili v prvních dnech heydrichiády. Helena pracovala v rámci totálního nasazení jako švadlena v Broumově v Sudetech. Žila zde i německá část její rodiny. Při poválečném odsunu ale museli Broumov opustit a vystěhovat se do Německa. V dubnu 1948 se Helena provdala za vojáka z povolání Josefa Josefa. Téhož roku se jim narodil syn Pavel. V prosinci 1948 manžela z kádrových důvodů propustili z armády, což na několik desetiletí poznamenalo existenční situaci rodiny. V roce 1954 se manželům Josefovým narodila dcera Eva. V roce 1962 Helena nastoupila do podniku Meopta Hynčice, kde pracovala až do důchodu. Poté ještě deset let působila jako vychovatelka na internátu učiliště v Broumově. V roce 2023 žila v domově důchodců v Polici nad Metují.