Anna Zasadilová

• „Váš manžel byl na vojně?“-„Byl u pétépáků, byl v dolech, sice ne v uranových, v normálních dolech. Právě když tam byl, tak dostal silnou infekční žloutenku. Tím také se mu to zdraví podlomilo. A pak říkal… No, nelíbilo se mu tam, v těch dolech.“

• „Věřili jste někdy, že se Vám majetek vrátí, že se něco změní? -Ne, nikdy ne. To nás asi nenapadlo. Ono tedy to stojí za málo, ale kluk hospodaří. -Vzpomínáte si na listopad '89? Co jste dělala, jak jste vnímala ty změny? Myslím, když byla revoluce a skončil komunismus? -Když skončil komunismus, to víte, to už jsem byla prostě stará.“

• „Ale 5. května tam byli esesáci, měli tam koně a děla táhli. V Bukovsku byli horliví a vystrčili vlajky. On tam ten velitel dojel a řekl, jestli do čtvrt hodiny nebo do půl hodiny neseberou ty vlajky, tak že udělají z Bukovska Lidice. A hned se sebrali a hned odjeli. Jenže oni chtěli jet na Prahu, ve Veselí je nepustili, ti je hnali na Jindřichův Hradec. A potom říkali, že tam někde snad tu kolonu zapálili.“

• 1

České Budějovice, 13.03.2020

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihočeský kraj

Kolektivizace rozeštvala lidi na vesnici

Kovářovi před matčiným úrazem: na klíně babičky sestra Marie , vpravo matka Anna Kovářová s malou sestrou Zdenou v náručí, vzadu otec Kovář (1928)
zdroj: Archiv pamětníka

Anna Zasadilová, rozená Kovářová, se narodila 18. ledna 1934 v jihočeské obci Hvozdno, kde její rodiče vlastnili patnáctihektarové hospodářství. Roku 1949 absolvovala pamětnice devítiletou základní školu a začala pracovat na rodném statku. Po převzetí moci komunisty v únoru 1948 čelili zemědělci ve vsi snahám o kolektivizaci, byli nuceni plnit vysoké dodávky a čelili šikaně bolševických aparátčíků. V roce 1954 se Anna provdala za Jana Zasadila a narodila se jim dcera Hana. Manžel pocházel rovněž ze selské rodiny ve Hvozdně, s rodiči obdělával čtyřiadvacetihektarové pozemky. V únoru roku 1956 sebrali komunisté Zasadilovým veškerý majetek a celá rodina se musela ze vsi vystěhovat. Tím byl definitivně zlomen odpor sedláků ve Hvozdně vůči nucené kolektivizaci. Ostatní vesničané, včetně Aniččina otce, vstoupili do Jednotného zemědělského družstva (JZD). Následujících deset let prožili Anna s manželem a jeho rodiči na státním statku Světlík u Českých Budějovic. Roku 1957 se jim narodil syn Jan, o sedm let později Jiří. V roce 1966 se rodina přestěhovala zpět do rodné vsi, kde Anna pracovala v místním JZD. Spolu s manželem vychovali tři potomky. Po roce 1989 získali Zasadilovi svůj majetek zpět v restitucích. V roce 2020 žila Anna Zasadilová na svém statku ve Hvozdně.