Zdena Zajoncová

• „Z rychlíku vyhlíželi Němci, kteří jeli tím rychlíkem, a z amplionu se ozývalo ‚gefangene‘, jako vězni. My jsme se všichni narovnali, vzpřímili, vykročili jsme levým krokem jako sokoli a kráčeli jsme důstojně, aby viděli, že nejsme nějací vězni, ale že jsme prostě někdo. Nastoupili jsme do takových autobusů, kde z jednoho prostoru bylo naděláno několik malinkatých prostorů, tam to bylo třeba pro dvě osoby, ale nás tam bylo namačkáno třeba pět šest.“

• „[Byla jsem vybrána], abych jela popřát Sovětskému svazu k 7. listopadu, protože jsem nebyla nikde zaměstnaná a měla jsem levnou jízdenku na vlak. To zdůrazňuji, [nebyla jsem vybraná], že jsem byla někdo, ale měla jsem tyhle možnosti. Nepracovala jsem a měla jsem volné jízdenky na vlak. Tak jsem byla vybrána, abych jela do Prahy Sovětskému svazu gratulovat. Bylo mi řečeno, ve kterém hotelu mám spát, a 7. listopadu jít na tu obchodní misi na Vinohradech. Tam jsem šla s dopisem, bylo nás v dopisu podepsáno třicet šest mladých lidí. Jako gratulace Sovětskému svazu, aby vytrval ve svém boji za naši svobodu.“

• „[Lidé] z politické a kulturní oblasti prchali přes Ostravu do Polska a v Polsku potom existovala taková skupina, která převáděla lidi. Někteří šli do Anglie, někteří šli do Moskvy. A u nás byl takový, dalo by se říct, průchozí dům těch lidí, kteří z Prahy prchali. Naši rodiče jim poskytovali příležitost u nás jednu noc nebo i déle přespat. Bývalo to s velkým rizikem.“

• 1

V ostravské věznici jsme se dorozumívali přes záchod

Zdena Zajoncová, září 1945
zdroj: archiv Zdeny Zajoncové

Zdena Zajoncová, za svobodna Sawová, se narodila 16. listopadu 1921 v obci Polanka nad Odrou. Dnes je obec součástí Ostravy. Tatínek Petr Sawa pocházel z Polska, na Ostravsku pracoval jako vlakvedoucí, a maminka Anastasia Krischová byla v domácnosti. Zdena Zajoncová po absolvování obchodní školy začala pracovat v nakladatelství Iskra, a jelikož byla ovlivněna levicovým přesvědčením Odona Závodského (1913-1986), vstoupila v roce 1939 do ilegálního Národního hnutí pracující mládeže (NHPM) a zúčastnila se protinacistických akcí. Mezi činnosti NHPM patřilo šíření protinacistických letáků a tiskovin, malování protinacistických nápisů, ale také výchova mládeže. Po zatčení Odona Závodského a bratra Juliána Sawy však byla i Zdena Zajoncová dne 4. prosince 1940 zatčena gestapem. Postupně pobývala ve věznicích v Ostravě, v Breslau a v brněnském Cejlu, odkud byla dne 1. srpna 1941 propuštěna na svobodu. Po druhé světové válce nastoupila jako písařka do nakladatelství Melantrich a poté pracovala v Praze jako redaktorka a zástupkyně šéfredaktorky v časopisu Vlasta. V roce 1970 byla ze svého zaměstnání propuštěna a nastoupila v kojeneckém ústavu jako sanitářka. V roce 1991 odešla do důchodu. Jejím manželem se stal Jiří Zajonc, který byl původně také jedním z odbojářů působících v NHPM. Jejich syn Jiří Zajonc pak coby signatář Charty 77 musel emigrovat do Rakouska, kde žije dodnes. V současnosti (2017) žije Zdena Zajoncová v Brně.