Edith Weitzenová (roz. Nettlová)

Já osobně jsem bojovala proti Němcům Proti všem Němcům, to je jedno kterým Jsem ještě ze staré školy, kde se říkalo: Oko za oko – zub za zub. Pro mě byli všichni Němci špatní

zdroj: Archiv - Pamět národa

Edith Weitzenová, vojín v. v., se narodila 7. května 1924 v Drážďanech do židovské, německy hovořící rodiny. V roce 1930 se rodina přestěhovala do československého pohraničí - do Liberce, kde paní Weitzenová navštěvovala německou školu. Kvůli nárůstu antisemitských nálad v pohraničí ke konci 30. let se celá rodina přestěhovala do Prahy. Rodiče byli následně umístěni v uprchlickém táboře u Kladna. Edith Weitzenová a její mladší bratr byli posláni každý do jiného dětského domova. V únoru 1939 vycestoval její otec, člen německé sociální demokracie, díky intervenci stranického předsedy Wenzela Jaksche do Velké Británie. Zbytek rodiny jej po dvou měsících následoval. Zde paní Weitzenová spolu s matkou pracovala, ale po krátkém čase narukovala do britské armády. Díky svým jazykovým schopnostem byla Edith Weitzenová přidělena k RAF (konkrétně k Women‘s Auxiliary Air Force - WAAF). Působila v radiostanici na britském východním pobřeží, kde monitorovala komunikaci německého letectva. Během války se provdala za skotského radistu. Manželství však nevydrželo dlouho, po rozvodu se v roce 1948 vrátila do Československa, kde pečovala o nemocnou matku. Po únoru 1948 byla Edith Weitzenová krátce vězněna, další perzekuce se jí však vyhnuly. Následně se zde znovu provdala. Až do penze pracovala v účtárně jednoho libereckého potravinářského podniku. Zemřela v roce 2011.