Anna Vyoralová

• „My jsme měli ze začátku nádherné dětství. Než se ujmuli vlády komunisti a začalo se znárodňovat. Mého tatínka ze začátku nechali dělat v té dílně vedoucího, jenže pak se stalo to, že najednou pro něj přijeli a zavřeli ho. Maminka byla v šoku a tenkrát to nebylo tak jako dnes. Dneska nemůžete dítě pustit ani hrát si před dům, když je malé, ale my jsme se sestrou tenkrát byly samy v Káraném, bratři byli už starší a byli jinde, ale my jsme se sestrou byly v Káraném a samy jsme si ohřívaly jídlo, co nám maminka navařila. A najednou tam přijeli pánové, sice byli v civilu, ale prostě bylo to od policie. Nám bylo asi jedenáct let a byly jsme úplně v šoku. Oni prohledávali úplně celý dům a zahradu. Pak šel jeden pán i do sklepa a začal přehazovat uhlí. Naštěstí ho neodpřehazoval celé. Ale jeli i do Nechanic a vlastně potom teprve jsme se dověděli, že hledali takzvaně utajený majetek. Skutečně v Nechanicích na půdě v truhlách našli kování, jako kliky k oknům, zámky do dveří, prostě to, čím se zabývalo to stavební zámečnictví. […] My jsme se sestrou nevěděly, co máme dělat, tak jsme se sebraly, zamkly jsme po jejich odjezdu a pěšky jsme se rozhodly jít do Prahy. A ve Staré Boleslavi, akorát když jsme přecházely most mezi Brandýsem a Starou Boleslaví, tak jsme uviděli tatínka s maminkou, ti nás naštěstí spatřili taky a přijeli si pro nás. Tatínka právě pak zavřeli, protože objevili v Nechanicích nějaké to kování.“

• „Tatínek potom, když odešel do důchodu, protože už tam nechtěl pracovat, důchod měl strašně nízký, ale to byl zlomený člověk a už tam nechtěl pracovat. A jednou ho potkal jeden dělník a povídal: ‚No, pane Hatle, už si nezpíváme v dílně, jako jsme zpívávali dřív. Úplně je to jiné, už si nezpíváme.‘ Oni tvrdili, že ti živnostníci vykořisťovali lidi, ale to nebyla pravda, to bylo jako rodina. My jsme tomu nejstaršímu kováři říkali jako děti děda Frolík. Já ani nevím, jak se jmenoval křestním jménem, ale pro nás to byl děda Frolík. A to byl nejzkušenější kovář s obrovskou pověstí. A on byl strašně stařičký, ale já si ho ještě pamatuju, když jsme s manželem bydleli na Křížíkově ulici, tak jsem ho jednou potkala a on si chodil pravidelně, někde taky musel v Karlíně bydlet, s bandasčičkou pro mléko. […] No jenže on byl pak už hluchý, porazilo ho auto a zemřel. Ale dožil se poměrně vysokého věku.“

• 1

Lázně Toušeň, 12.08.2021

Naše kovářství bylo jako rodina

Anna Vyoralová v mládí
zdroj: archiv pamětnice

Anna Vyoralová, za svobodna Hatlová, se narodila 1. října 1938 v Praze. Dětství prožila s rodiči a třemi sourozenci v Praze a v Káraném. Jejich tatínek Jan Hatle vlastnil umělecké kovářství a stavební zámečnictví, které bylo po únoru 1948 znárodněno. Jan Hatle byl také krátce vězněn. Po ukončení základní školy pamětnice nedostala z politických důvodů doporučení na střední školu. Absolvovala jednoroční učební kurz a začala pracovat jako administrativní pracovnice. Po sňatku a narození dcery vystudovala dálkově střední ekonomickou školu. V letech 1966 a 1969 emigrovali její starší bratři do Německa. Pamětnice a její manžel pak čelili v zaměstnání perzekucím. Po roce 1989 získala rodina v restituci umělecké kovářství a stavební zámečnictví zpět. V roce 2021 žila Anna Vyoralová v Lázních Toušeň.