Dáša Vokatá

• „Jo a s Krylem, to bylo také krásné... Seznámila jsem se s ním u opata Opaska v klášteře (v Rohru), který pořádal každý rok na svatodušní svátky setkání mládeže, benediktini tam mají školu a škola měla prázdniny, tak tam sezval mladé lidi z těch českých rodin a dělal se tam pro ně takový seminář, přednášky, písničky atd. Do té doby tam vystupoval pouze Kryl, to bylo tak v roce 1981. Když jsem přijela, to bylo první setkání naživo, on je tak o deset roků starší než já, byla jsem dítě, když už on emigroval v roce 1969, ale jeho písničky jsem znala a zpívali jsme je ve škole. A on říká: ‚Hele, Dášo, ty seš tady čerstvá emigrantka, znají mě tam lidi ještě, zpívají ještě ty moje písničky? Vždyť já už tam tak dlouho nejsem.‘ A já říkám, no jasně, že zpívají, ty jsi tam pořád přítomnej, a on mi to nechtěl věřit, kroutil hlavou, tak jsem vzala kytaru a zazpívala jsem mu píseň ‚Lásko‘. A on začal brečet, slzel u toho a od té chvíle jsme byli přátelé na život a na smrt až do jeho smrti, blízcí přátelé.“

• „A vůbec nejkrásnější vzpomínky mám na život ve Vydří s Magorem, protože tam to byl úplně jinej Magor, než jak ho znají lidé tady. Tam jako kdyby se změnila jeho osobnost. Já mu vždycky říkala ‚humpolecký sedlák‘, on měl duši sedláka, miloval přírodu, znal všechny rostlinky, jak se všechno jmenuje, a on tam žil s takovou láskou ke krajině a k lidem, byl v naprosté pohodě a já jsem třeba s ním zažila hodně let a času, kdy tam vůbec nepil, byli jsme za střízliva, chodili jsme na houby, vařila jsem kulajdy a borůvkové koláče a chodili jsme do lesa a sousedé to mohou dosvědčit, jak hodný krásný člověk byl Martin takhle v soukromí, když byl sám. Jenže já jsem pak musela odjet do Vídně živit v mezičasech ty děti a on odjel do Prahy a tady se zřítil a řádil a lidé už ho znají, jen jak tady někde opilej řve po lidech nebo je mlátí. Já měla to štěstí, že jsem zažila toho nádherného Martina, a nic krásnějšího už v podstatě nemůžu zažít.“

• „Ale hlavně chci k tomu dodat základní věc, že my jsme vůbec nebyli politicky, naopak, já jsem byla a jsem naprosto apolitická. Šlo jenom o to, že jsme si chtěli zpívat svoje písničky, dělat si svoji kulturu, malovat si svoje obrazy, všechno jsme si chtěli dělat po svém, protože nás nebavila ta tzv. první kultura, jak to nazval Magor, a my jsme byli ta druhá kultura. Ta první kultura, co se hrála v televizi, nás nebavila, takže jsme hledali hlubší významy a ty jsme pak zprostředkovávali v těch svých dílech a chtěli jsme si to dělat jenom pro sebe v barácích většinou v pohraničí, protože tam ty baráky byly levné, a tam jsme se scházeli mezi sebou a dělali si svoje koncerty, svoje výstavy, ale i to tomu režimu vadilo, a proto nám ty baráky likvidovali. Protože i když se to dělalo všechno tajně a ústní propagandou, tak se nás tam sešly desítky a stovky lidí, což se nesmělo, oni měli z nás strach, i když jsme se jim vůbec nemíchali do toho jejich, žili jsme si to svoje...“

• 1

Nádražní ul. Praha 5 Smíchov, 23.09.2015

• 2

Nádražní ulice, Praha. Byt Dagmar Vokaté, 18.05.2016

Žít v pravdě, podle svého srdce.

Dáša Vokatá

Dáša Vokatá se narodila v roce 1954 v Karviné, dětství a mládí prožila v Ostravě. Vystudovala střední chemickou školu a nastoupila do Vítkovických železáren jako laborantka. Zlom nastal ve chvíli, kdy její otec v roce 1976 spáchal z deziluze z vývoje po roce 1968 sebevraždu. Opustila práci i město a vydala se po republice hledat odpovědi na své otázky. Našla je v prostředí undergroundu. Žila ve „svobodném baráku“ v Rychnově u Děčína, který tvořil jedno z center undergroundu. Vdala se a narodily se jí dvě děti. Z domu však byli režimem vyštváni, a s rodinou se proto vrátila do Ostravy. Po podpisu Charty 77 však jejího manžela Zdenka Vokatého z každé práce po čase vyhodili a rodina se často stěhovala. Pronásledování už bylo tak neúnosné, že zvolili odjezd do emigrace do Rakouska. Ve Vídni Dáša Vokatá žila až do roku 1989. Mnozí kolegové z undergroundu se poté vrátili, její děti však z Rakouska nechtěly, a tak svůj čas dělila mezi obě země. Koupila si domek v blízkosti Ivana Martina Jirouse, se kterým se sblížila i partnersky. Žila s ním a objížděla zemi s pásmem písní a básní až do jeho smrti v roce 2011. Poté utvořila uměleckou dvojici - těleso Oldáš - s Oldřichem Kaiserem, s nímž nyní tvoří i dvojici partnerskou.