Zdeňka Uhříčková

• "Na sletu jsme cvičili, to bylo ohromné, ten průvod, jak jsme šli přes Prahu, přes Václavské náměstí. Byl tam myslím Zápotocký – prezident nebo kdo. Tenkrát spadl Jan Masaryk na Hradě z okna a my jsme volali heslo: 'Ať si kdo chce co chce říká, zabili jste Masaryka!' To jsme pořád vykřikovali, i když tam stála ta vláda."

• "Dům, kde jsme bydleli, patřil k mlýnu. Majitelka toho mlýna byla Němka, bylo to za války. Byla velice hodná, její manžel byl důstojník. Měli těžce zdravotně postiženého syna. Když bylo biřmování, tak paní mlynářka všem dětem koupila oblečení, svíčky. Zkrátka všechno, co k tomu patřilo. Když válka končila, tak ji obyvatelé Velkých Němčic prý vyhnali bičem, jako by byla nějaká velitelka v koncentráku. Na to si vždycky vzpomenu, jak moc byla hodná a jak dopadla."

• "Tatínek byl za války četníkem, byl v odboji. Němci se to nějak dozvěděli, byl zavřený na Cejlu v Brně. Tady v Bojkovicích je nějaká paní profesorka, má takové dvě knížky o odboji, které mi půjčila a v těch knížkách je tatínek osmatřicetkrát vzpomenut. Byl v koncentráku v Brně na Cejlu. Můj brácha chodil na gympl. V Brodu je nádraží, široké schody a jde se kolem gymplu. Jak ten brácha chodil do té školy, tak pan profesor chodil u okna a něco diktoval, podíval se z okna a viděl tatínka, jak jde v civilu od nádraží. Napadlo ho, že jej pustili z koncentráku, tak bratrovi jen řekl: 'Loucký, okamžitě si vezměte věci a běžte domů.' Bratr přišel domů a tam byl tatínek."

• 1

Uherský Brod, 23.08.2022

Otce zatklo gestapo, nevěděli jsme, jestli ho ještě uvidíme

Zdeňka Uhříčková v roce 2022
zdroj: Paměť národa

Zdeňka Uhříčková, rozená Loucká, se narodila 2. ledna 1929 v Horním Městě manželům Quidovi a Hedvice Louckým jako starší ze dvou dětí. Otec byl četníkem, často se stěhovali. Z Horního Města se po třech letech přemístili do Velkých Němčic, roku 1938 do Uherského Brodu. Za války otce zatkli za činnost v odbojové organizaci Obrana národa, po půl roce jej propustili a do konce války nesměl vykonávat práci četníka. Zdeňka Uhříčková zažila v Brodu nálety i osvobození. Po roce 1948 otec přišel o zaměstnání, museli se vystěhovat z domu, kde žili. Pracoval pak jako jeřábník ve Slováckých strojírnách, matka ve Zbrojovce. Zdeňka vystudovala měšťanku, přerušenou v letech 1944–1945 nuceným nasazením. Následovala odborná škola pro ženská povolání. Chodila do Sokola, zúčastnila se XI. všesokolského sletu v Praze. Byla členkou pěveckého sdružení Dvořák. Pracovala v účtárně Zbrojovky. Roku 1950 se vdala za Miroslava Slavíčka, postupně se jim narodily tři děti. Později se rozvedli. Při prověrkách po roce 1968 ji přeřadili z účtárny do výroby. Podruhé se vdala za Jaroslava Uhříčka, rozvedli se po revoluci. V době natáčení, v roce 2022, žila v Uherském Brodu.