Ludmila Surá

• „Víte, to byl hotový cirkus, lidé, kteří komunisty dříve nenáviděli, lidovci, národní socialisté, demokraté komunisty nenáviděli, a naráz jich byla v KSČ hromada a všichni byli přesvědčení komunisté. Kde se to v nich vzalo, když komunisty tak nenáviděli? Člověku to hlava nebrala, lidé, kteří nadávali, že budou komunisté viset na větvích, na kaštanech a na hruškách, všude by je rozvěsili, a naráz se všichni hnali do strany, kde jsme to byli?"

• „Naši šli do kina a maminka se vrátila sama bez tatínka, uplakaná, s tím, že ho zavřeli, že je podobný na některého z Heydrichových vrahů. Tak ho zadrželi a zavřeli ho, ale potom se starosta s předsednictvem obce a někteří sousedé za tatínka zaručili, že je opravdu Čech a nemá s tím nic společného. Tak ho pustili, ale ten večer byla u nás hrůza, maminka uplakaná, my jako děcka starost o tatínka, že se nám nevrátí, no, vrátil se.“

• „Pamatuji si, že jsme byli přes frontu na Velkém Ořechově. Rodina byla zavřená ve sklepě ve škole, babička měla stavení hned u školy, takže jsme to měly s tetou Fanou velice blízko, abychom skočily domů, navařily, poklidily dobytek a donesly jídlo do školy, aby se ostatní z rodiny najedli, nebylo to snadné. Jednou jsem šla od oběda, už jsme měly s tetou navařené, a nahoru kopcem šel Němec. Začal řvát, že mě zastřelí, nadával mi do tschechische schweine. V brance zrovna stála paní učitelka Zemánková, řekla mi: ‚Lidko, honem uteč, já toho Němce zastavím!‘ Utíkala pro velitele, on by jinak vystřílel celý sklep, jak jsme tam byli. Opravdu narazila na solidního velitele, ten ho uklidnil a nikdo nás nepostřílel, ale bylo to o fous všechno.“

• 1

Uherský Brod, 23.08.2022

V naší generaci je strach zakořeněný

Ludmila Surá při natáčení pro Paměť národa, 23. srpna 2022, Uherský Brod
zdroj: Paměť národa

Ludmila Surá, rozená Krajčová, se narodila 12. února 1930 v Uherském Brodu manželům Anastázii Krajčové, rozené Mizerové, a Jaroslavu Krajčovi jako druhá ze čtyř dětí. Otec byl elektromontérem a maminka pomáhala na polích sedlákům. Roku 1938 byl otec povolán v rámci mobilizace, k válce však nedošlo a za pár dní se vrátil domů. Roku 1936 začala Ludmila chodit do obecné školy, posléze do měšťanky. Od roku 1936 také docházela do místního Sokola. Když začala válka, byla ve třetí třídě. Roku 1942, po atentátu na Heydricha, byl pro podobu s jedním z atentátníků zadržen její otec, ale po pár dnech byl propuštěn. Konec války trávili s rodinou ve Velkém Ořechově. Zažila zde bombardování v posledních dnech války i osvobození. V roce 1944 šla do učení, vyučila se švadlenou u slečny Pražanové v Uherském Brodu. V letech 1948–1951 pracovala jako švadlena, nejprve u mistra Pančochy, který šil dámské oblečení, později, po znárodňování živností, pro komunál. Ve svých devatenácti letech začala chodit s Jaroslavem Surým, vzali se a měli tři děti. Roku 1959 se vrátila do stejného zaměstnání, kde působila až do svého odchodu do důchodu. Manžel byl voják z povolání, později se rozvedli. V roce 2022, v době natáčení, pamětnice žila v Uherském Brodu.