Anna Staňková

• „Bydlel v domku, opravdu to byl krejčí. Měl dvě děti, jeho žena za války nedělala. On té práce také moc neměl, kdopak si dával něco šít... Sem tam si dal někdo přišít nějakou záplatu. Celou válku k nám chodili pro vajíčka, pro mlíko – samozřejmě se to neplatilo. To jako, děti jsou tam a potřebuje to. A stalo se, když se zakládalo to družstvo, tak brácha byl na vojně, tatínek byl... ten tam nešel, samozřejmě. Byla nějaká taková schůze. A on [krejčí] byl také honem komunista, překabátěnej, asi aby se trošku prosadil nebo já nevím co. Tak se jednalo o tom zavedení družstva, a že to nemůžou zavést, že to nechtějí lidi podepsat, dokud to jako nepodepíše táta. A on tam měl nahlas veřejně říct [krejčí]: ‚Já vám poradím, Čepek mladej je na vojně, starýho zavřete a máte družstvo založený hned.‘ Jenže tam samozřejmě byli zase lidi, kteří tátu znali dobře, tak okamžitě mu to večer nahlásili. Nevím, kdo mu to přišel říct. Ale hned to tátovi řekl. Tatínek měl známého advokáta v Čáslavi, jméno si už taky nepamatuji, tak za ním hned jel, aby se poradil, a ten mu řekl, ať to podepíše, že není vyhnutí, že to prostě neudrží a že by ho opravdu mohli zavřít, tak ať to podepíše, že jinak ho skutečně zavřou. Tak to podepsali a bylo družstvo.“

• „Protože u nás byli asi na čtyři dny, byla taková jako posádka, už nevím, proč tam zrovna zůstali nějak. A byli určení v každém hospodářství, že je někdo musí živit. Oni tam nespali, ale přišli na snídani, na jídlo. Pamatuji si, že jsme byli na tom plácku, jak se u nás říkalo, na té návsi, běhalo se a prohlíželo se všechno. A tam se nějaký chlapec, ten jeden voják ruský, asi opil a přes ty jedny vrata tam lezl a chtěl asi nějaké to děvče. Děvčata se před nima musela schovávat, to tak bohužel bylo, byli to kluci z války. A bylo zle. Přijel tam ten velitel na koni s pistolí. A bez nějakého hádání s tím, aby mu poručil nebo něco, tak toho vojáčka zastřelil z pistole. To vidím úplně před očima, jak spadl z těch vrat a zůstal ležet. To byl hrozně těžký okamžik.“

• „Je to kraj Železných hor, byly tam i dost výsadky těch parašutistů. Pamatuji si, že jednou tatínek přišel, vzal si mě stranou a že mi něco řekne, že spolu musíme mít tajemství, že to nesmím nikomu říct. Dal mi velkou tašku, tak velkou, co unesu. A ta taška byla plná jídla. A řekl mi, ať to tam donesu. Za vesnicí se šlo kousek do stráně nahoru a tam byl takový veliký sloup elektrického vedení a vedle něj byl keř. Byl to šípkový keř, obyčejný, takové ty plané růžičky. Tak mi dal tu tašku, ať ji tam dám. Že potkal nějakou paní s vysílačkou, že tam mám tašku položit a nesmím to nikomu říct. Ta paní, že si to odnese. Jenom ať to tam donesu, položím a vrátím se. Je fakt, že jsem to udělala, povedlo se mi to, naštěstí jsem nikoho nepotkala. Pokud bych někoho potkala, tak jsem měla říct, že tam tatínek nechal nějakého králíka nebo něco. A že to nesmím nikomu říct. Tak jsem to nikdy nikomu neřekla, ani bráškům, ani mamince jsem to nikdy neřekla.“

• 1

Pardubice, 19.08.2022

Když odváděli naše koně, tatínek plakal

Anna Staňková, 18 let, rok 1953
zdroj: Archiv pamětníka

Anna Staňková, za svobodna Čepková, se narodila 17. května 1935 ve vesničce Semtěš u Čáslavi v sedlácké rodině Anny a Jana Čepkových. Vyrůstala spolu s dvěma staršími bratry, Josefem a Miloslavem. Během druhé světové války ji otec pověřil úkolem předat tajně tašku s jídlem partyzánům. Farář ze Semtěše, kde žila, dal doklady jejího zesnulého příbuzného k užívání parašutistům, kteří přišli z Anglie. Byla přímým svědkem zatčení tohoto kněze a jeho odvlečení gestapem. V květnu 1945 viděla, jak sovětský důstojník bez soudu zastřelil vojáka, který se snažil dostat k místní dívce. Její rodina měla největší grunt ve vsi a v době násilné kolektivizace zemědělství jim komunisté všechno vzali. Při studiu na gymnáziu v Čáslavi zažila odsouzení jejího učitele za velezradu. Jako dcera kulaka následně po ukončení poválečného gymnázia nesměla studovat vysokou školu. V roce 1954 se vdala za Josefa Staňka a měla s ním dvě děti, dceru Riu a syna Jana. Celý svůj produktivní život pracovala ve společnosti Tesla v Pardubicích v zásobování. V roce 2022 žila v Pardubicích.