Marie Škornová

• „Přibylovi odešli ve 48. roce, kdy jim zabavili majetek, lidi házeli do oken kameny, začali se strašně bát, i o syna, jeden kámen padl k němu do postýlky, bylo mu pět let. Jako poslední dostali vystěhovalecký pas, takže neutíkali, to znamená, že dostali povolení na každého člena i dítě odvézt si zařízení do jednoho pokoje. Když jsem tam byla na návštěvě, všechno zařízení jsem tam poznala. Ve Švýcarsku měli krásnou vilu s pěkným parkem, tam žili, byli tam už zvyklí a šťastní.“

• „Paní Přibylovou maminka vychovávala v Novém Městě nad Metují od tří měsíců. Ona odtud pocházela a my také. Když se provdala, tak se jí po mamince stýskalo, že zařídila, abychom se přestěhovali za ní. Měla maminku hrozně ráda. Tehdy mně bylo deset let. V našem rozhodnutí sehrála svoji roli i nabídka ubytování v zahradním domku. V Novém Městě nad Metují jsme měli jen jednu místnost bez příslušenství. Byli jsme čtyři, i když bratr s námi do Slaného nešel. Bylo mu 15 let a rozhodl se zůstat žít u prarodičů. V Novém Městě nad Metují tatínek pracoval jako zahradník. Po zavření zahradnictví zůstal nějakou dobu bez práce, později si našel místo v koželuhovně, vydělával kůže, maminka sloužila u rodičů paní Přibylové.“

• 1

V bytě paní Škornové, 16.05.2012

nahrávka pořízena v rámci projektu Vzpomínky pamětníků ze Slaného a Slánska

Když Přibylovi odcházeli do Švýcar, maminka plakala, jako by jí odcházelo dítě

Marie Škornová
Marie Škornová
zdroj: z archivu paní Škornové

Marie Škornová se narodila 25. února 1932 v Novém Městě nad Metují, kde její otec byl zahradníkem a maminka sloužila u rodičů paní Přibylové. Po jejím provdání a přestěhování do Slaného odešla rodina s ní. Do základní a měšťanské školy chodila pamětnice ve Slaném. Vyučila se v Praze prodavačkou. V 19 letech se provdala za hudebníka Jaroslava Škornu. Nyní je v důchodu. Rodiče byli zaměstnáni u majitele slánské přádelny, otec jako zahradník, matka byla pomocnicí v domácnosti, Marie se po příchodu ze školy starala o Přibylovic syna. Mezi zaměstnavatelem a jeho zaměstnanci panovaly harmonické vztahy, které přetrvaly i po znárodnění firmy a odchodu továrníkovy rodiny do Švýcarska. Po roce 1989 paní Škornová Přibylovy ve Švýcarsku navštívila. Přibylovi získali majetek v restituci zpět, ale do Slaného se vrátit nechtěli a majetek prodali turecké firmě VACCO. Marie Škornová zemřela 17. ledna 2021.