Andrés Reynaldo

• „Důležitý moment mého dětství bylo… totiž, my jsme byli zvyklí sledovat v televizi animované filmy z produkce Walta Disneyho. Ovšem zničehonic to všechno zmizelo a objevily se sovětské animované filmy. Kvalita byla katastrofální a morální poučení byla naprosto nudná. V těch pohádkách docházelo k situacím, kdy děti donášely na své rodiče, prostě věci, na které se nedalo dívat. Říkali jsme tomu dřevěné filmy, protože byly tak moc špatně udělané, všechno se to pohybovalo tak „zjednodušeně“. Když vznikla organizace Pionýr, byly nám dáváni za příklad komunističtí pionýři ze Sovětského svazu. A teď si přesně nevzpomínám na to jméno, ale myslím, že to byl Morozov. To byl mladý pionýr v období Stalinovy vlády. Jeho otec se Stalinem nesouhlasil a ten chlapec šel a napráskal ho. Rodina se tedy shodla na tom, že chlapce zabije. To mi připadá adekvátní (smích). Takové příklady nám dávali. Četli jsme knihu o tom chlapci a říkali jsme si: 'Co to má být?' Pamatuji si také, že během prvních let po revoluci nás na základní škole učitelé neustále žádali, abychom psali slohy o tom, co si o revoluci myslí naši rodiče. Když se zamyslím nad množstvím informací, které tímto způsobem museli získat… od nevinných dětí. Taková byla každodenní tvář komunismu."

• „Když se dnes podívám na současnou Kubu, pociťuji smutek a velkou bolest, protože ta země ztratila… aspoň mi to tak připadá, kéž bych se mýlil… ta země ztratila schopnost vzepřít se systému, který je už mrtvý. Mnoho lidí se ptá, jak je to možné, že se na Kubě stále žije takto, když už v tom není ten ideologický aspekt, celé je to naprosto vyprázdněné. Je prokázáno, že se jedná o mafiánskou strukturu, která to všechno kontroluje. Snažím se tedy přispět, jak jen mohu. Píši své články, můj přínos jsou má slova. A pokud má nějakou hodnotu promluvit o tom, co jsem za svůj život viděl, o tom, co už se ztratilo v čase, mohu hovořit o svých pochybách a zklamáních, která se mi vybaví, když myslím na Kubu. Jenže mně je už je 66 let. Ve skutečnosti bych se rád posadil na dvorek svého domu a četl si pod mandloní.“

• „Když hovoříme o Kubánské revoluci, je třeba zdůraznit, že to nebyla dělnická třída, která by ji snad provedla, protože na Kubě fungovaly odborové organizace, navzdory generálu Batistovi, navzdory tomu, co by mohl kdokoli říct, odbory byly velmi silné. Komunistické odbory stály za Batistou. Ovšem tyto odbory byly velmi úspěšné. Měly své vlastní nemocnice, rekreační zařízení, měly své vlastní fondy a poskytovaly finanční asistenci. To všechno zmizelo, když zvítězila revoluce. Takže dělnická třída nepodporovala revoluci, černošské obyvatelstvo ji nepodporovalo a venkované také ne. Naopak, během prvních let po vítězství revoluce se zformovalo velké povstání rolníků v pohoří Escambray. Trvalo to sedm nebo osm let, než bylo povstání s veškerou sovětskou pomocí potlačeno. To povstání bylo zpočátku podporované CIA, nicméně od roku 1961 již k žádné podpoře nedocházelo."

• 1

Miami, USA, 12.04.2019

• 2

Jediné, čeho lituji, je, že jsem neodešel dřív

Andrés Reynaldo v roce 2019
zdroj: ED

Andrés Reynaldo se narodil 8. dubna 1953 v malé vesnici v provincii Las Villas. Jeho rodina pociťovala dopady vítězství Kubánské revoluce již od samého počátku. Několik členů jeho rodiny bylo pronásledováno revolučními autoritami a jeden z jeho strýců byl dokonce popraven. Byl to voják kubánské armády. Po šťastně prožitém dětství na venkově se rodina přestěhovala do Havany, kde Andrés Reynaldo prožil své mládí. Jakožto fanoušek literatury a hudby se snažil opatřovat si západní nahrávky a knihy, často prostřednictvím obchodu s námořníky, kteří připlouvali do havanského přístavu. Studoval literaturu na Havanské univerzitě a pracoval v uměleckých kruzích. V roce 1980 využil příležitosti opustit Kubu na lodi, která vyplula z přístavu Mariel. Nejprve žil ve Spojených státech. Poté se přestěhoval do Portorika, kde začal pracovat jako novinář. Po návratu do USA pracoval ve význačných novinách a časopisech, jako například El Miami Herald nebo časopis People v New Yorku. Dnes žije v Miami a pracuje pro televizní vysílání.