Ing. Vladimír Nosek

• „Osmašedesátýmu roku předcházela podpisová akce výtisku Dva tisíce slov. Roznášel jsem ho s Václavem Houškou. V listině se vyzýval národ, aby se postavil proti situaci, která je v naší republice. V té době jsem byl v ČKD Slaný vedoucím organizace a řízení výroby. Byl jsem přímo podřízen řediteli ing. Josefu Benešovi, mám pocit, že v této funkci nahradil ředitele Matouška. Dva tisíce slov sepsal novinář Vaculík. Pomáhal nám také vedoucí obroben Miroslav Valenta. Za to byl i on ze svého místa degradován, protože mi pomáhal roznášet Dva tisíce slov.“

• 1

Ve Vlastivědném muzeu Slaný, 02.04.2009

nahrávka pořízena v rámci projektu Vzpomínky pamětníků ze Slaného a Slánska

Dělal jsem na jeřábu a měl jsem čas denně poslouchat Hlas Ameriky

Vladimír Nosek
Vladimír Nosek
zdroj: 2009 - fotografie při rozhovoru

Ing. Vladimír Nosek se narodil 25. prosince 1924 ve Slaném. Při zaměstnání vystudoval na vysoké škole obor strojní inženýrství a poté se stal vedoucím odboru organizace a plánování výroby v ČKD Slaný. Po vpádu sovětských vojsk v roce 1968 byl jedním z iniciátorů založení tzv. Koordinačního výboru, který měl řídit město a vyjednávat s okupanty. Pro své postoje byl z vedoucí pozice odvolán a byla mu nabídnuta funkce referenta zásobování a materiálu, on však odmítl a šel pracovat jako dělník do přípravy materiálu. Při stranických prověrkách na jaře roku 1971 byl vyloučen z KSČ, neboť to, co dělal a říkal po sovětské okupaci, včetně roznášení archu „Dva tisíce slov“ po závodě, neodvolal. Poté odešel z ČKD a pracoval jako dělník ve stavebnictví v několika firmách. V roce 1989 byl zaměstnán v pražském Metrostavu jako jeřábník, účastnil se politických demonstrací v Praze, ale i ve Slaném. Byl jedním ze zakladatelů OF, později se podílel i na vzniku místní organizace ČSSD. V letech 1998 až 2001 byl zastupitelem Královského města Slaný. Zemřel v roce 2015