Olga Mastníková

• „Já jsem maturovala v '71 a měla jsem naplánováno nebo tak jako slíbeno a rozjednáno, že pojedu do Kanady dělat au pairku a protože před tím už jsem se tak trochu stýkala s nějakými anglicky mluvícími kamarády a kolegy, kteří sem teda hned po tom '68 přijeli. A ta oblast, co jsme bydleli, to bylo prostě prošpikovaný fízlama a vnitrákama, takže evidentně mě někdo musel sledovat a jakože nás asi sledovali celou rodinu. No, prostě přišli soudruzi a sebrali mě pas, takže jsem nikam neodjela.“

• „Zaprvé, já jsem to teda cítila už to, že ten táta tam nebyl, protože to změnilo celý fungování rodiny. Najednou bráchu odvezli k babičce, aby to maminka utáhla, ta musela jít do práce. Já vím, že se mi hrozně stýskalo, že to byl takovej smutek najednou. Řekli nám, že táta je na služební cestě. No, nicméně ještě v první třídě, když jsem chodila, byl táta zavřenej. A potom ta učitelka speciálně ve třetí třídě, to byla úplná gestapačka. No hrozně se ke mně chovala, na tu základku nemám vůbec dobrý vzpomínky.“

• „Komunisti ho zavřeli po válce za všechny ‚zásluhy‘, který udělal při osvobozování, protože vlastně šel z Ruska se Svobodou – s celou armádou šel přes Duklu a Slovenské národní povstání a myslím, že si tam zažili peklo. A potom, protože nechtěl vstoupit do partaje, tak ho zavřeli, a protože nemohli pořád najít nějakou příčinu, důvod, nějak ho nachytat, tak mu podstrčili do saka protistatní básničku, pak tam udělali prohlídku a na základě toho ho zavřeli.“

• 1

Byl to hrozný smutek, když tam táta najednou nebyl

Olga Mastníková v roce 1972
zdroj: archiv pamětnice

Olga Mastníková, rozená Bernklauová, se narodila 27. července 1952 v Pardubicích. Její otec Josef Bernklau bojoval za druhé světové války na východní frontě a účastnil se Karpatsko-dukelské operace. V roce 1957 byl zatčen za protistátní básničku a několik měsíců vězněn. Olga Mastníková měla kvůli kádrovému posudku problémy se studiem. Po smrti otce se její matka znovu vdala za válečného veterána Zdeňka Stava. V 70. letech pracovala Olga Mastníková v Československé tiskové kanceláři a po nátlaku ke vstupu do Komunistické strany Československa (KSČ) se raději vdala a odešla na mateřskou. Po revoluci se věnovala podnikání. V roce 2023 žila v Praze.