Aleš Lederer

• „Otec byl mezi prvními signatáři i mezi prvními zavřenými. Tehdy udělali obrovský zátah a v celách předběžného zadržení uvízla spousta lidí. Na dvacet čtyři a čtyřicet osm hodin jich bylo asi třicet. Po těch čtyřiceti osmi hodinách všechny propustili. Nechali si tam Havla, Pavlíčka, Ornesta a tátu. Já tehdy studoval druhý ročník a samozřejmě mě to zase spojilo se situací táty. Vývoj v kauze Charty 77 byl takový, že Havla s Pavlíčkem propustili asi po třinácti dnech na svobodu a nechali si tátu a Ornesta. Už nevím přesně, někdy na podzim roku 1977 Ornest udělal televizní prohlášení, kde si posypal hlavu popelem, tak ho taky propustili. Takže celý ten protest vůči režimu se koncentroval do osudu mého táty, který si odseděl celé tři roky.“

• „Já jsem se díky otci pohyboval okrajově v prostředí disentu. Ale aktivně jsem nikde ukotvený nebyl. Důležité bylo, že mě otec zásoboval, protože byl jednou ze spojek, kterými přicházely časopisy, knihy a literatura sem do Čech. Byl jedním ze zdrojů, které to tady distribuovaly. Takže já jsem byl někdy od roku 1975 zásobený literaturou a časopisy. Nejdříve jsem dostával Listy, pak Svědectví. Byl jsem pravidelný odběratel. Četl jsem všechny autory, kteří přispívali do Pelikánových Listů a do Tigridova Svědectví.“

• „V roce 1983 v létě dostal otec infarkt. On byl v Německu. Vystěhoval se, když ho pustili z kriminálu. V říjnu zemřel. Nakonec jsem se dostal na ten pohřeb. To bylo klíčové pro osud naší samizdatové revue Prostor. Na pohřbu jsem se potkal s Pavlem Tigridem. S ním jsem domluvil veškeré kanály a cesty sem do Čech. Dostal jsem literaturu i první fantastickou kopírku, která dokonce uměla zmenšovat a zvětšovat. Takže my jsme byli úžasně vybavení.“

• 1

• 2

Naivně a upřímně jsem napsal dopis Gustávu Husákovi

Aleš Lederer, 2017
Aleš Lederer, 2017
zdroj: PB

Aleš Lederer se narodil 22. června 1953 v Praze. Jeho otec Jiří byl novinář, který se dostával do konfliktů s komunistickým režimem. Aleš kvůli otcovým postojům nebyl opakovaně přijat na vysokou školu. V roce 1977 se mu podařilo dostat se na obor matematika a fyzika na pedagogické fakultě, protože se na tuto kombinaci hlásilo málo studentů. Když byl jeho otec kvůli podpisu a šíření Charty 77 odsouzen ke třem rokům vězení, napsal tehdejšímu prezidentovi Gustávu Husákovi dopis, ve kterém vyjádřil rozčarování a ztrátu iluzí z toho, jak režim zničil jeho otce. Byl za to vyloučen ze studia. Vedení fakulty to zdůvodnilo tím, že nesložil zkoušku z matematiky. Nepomohlo ani to, že získal potvrzení profesora, že ji složil. Střídal pak různé profese. Působil jako vychovatel na učilištích, ale vždy musel po čase měnit místo, protože příslušníci Státní bezpečnosti pokaždé vedení učiliště upozornili, že není vhodný pro práci s mládeží. Zapojil se do vydávání a distribuce samizdatové literatury, vydával tajně časopisy Zebra a Revue Prostor. Kvůli tomu byl často vyslýchán StB. Po listopadovém převratu v roce 1989 krátce působil jako mluvčí předsedy české vlády Petra Pitharta. Stál v čele deníku Prostor a týdeníku Týden. Nyní je majitelem nakladatelství Prostor.