Arnošt Lavante

• „Ta diplomatická činnost jako taková, o ní jsem neměl žádné tušení, žádný kontakt pochopitelně. To se dělo někde tam v těch kancelářích, kde se pohyboval otec jako konzul, tam měl svůj tým, se kterým spolupracoval a zastupoval zájmy Československa. A pak tam byla spousta služebných, hospodář, který se staral o vodu, a podobně.“

• „Vydal jsem se vlakem do Mnichova. Siemens má celou řadu speciálních odborů a oddělení a do toho jednoho jsem zavítal a říkám, podívejte, jsem ten a ten a nemáte pro mě místo? A ať už tomu bylo jakkoliv, místo měli, dokonce mi ještě zaplatili vlak tam a zpátky a do začátku nám ještě dali podnikový byt.“

• „To bylo vražedné. Zvlášť když vezmete v úvahu ty podmínky, které byly, možnosti, které se naskytovaly, a byla to neuvěřitelně obětavá práce všech zúčastněných. Nehleděli na časové omezení, materiální omezení, finanční, viděli v tom opravdu otázku osobní ctižádostivosti. Tak to bylo a bez toho by se to nebylo dalo dát dohromady.“

• „Já jsem ještě vedle práce dával dohromady takzvaný amatérský televizní přijímač, který byl zveřejněn v tom poválečném Radioamatéru, a dostal jsem za něj dokonce nějakou státní cenu. To bylo někdy v roce 1954. Tehdy byla celostátní výstava radiotechniky na Slovanském ostrově a v rámci té výstavy bylo vystaveno i toto. Tedy byla to hračka, mezi námi děvčaty...“

• „Matka to otci doporučovala, ovšem otec byl té zásady, že být v cizině jako emigrant... a on to celkem dobře viděl z titulu své činnosti, co vystěhovalectví a emigrantství obnáší, tak byl proti tomu a trval na tom, že se vrátíme do republiky.“

• 1

()
    délka:

Není nic, co by se nedalo řešit

Dobový portrét (80. léta 20. století?)
zdroj: soukromý archiv pamětníka

Arnošt Lavante se narodil roku 1924 v Praze. Jeho otec měl německé kořeny, odsud pochází titul von Lavante. Otec působil v československé diplomacii a byl vyslán i s rodinou nejprve do Turecka, později do Jihoafrické unie. V roce 1939 se rodina vrátila do Prahy. Po skončení války nesměl Arnošt Lavante na vysokou školu. Profesní dráhu započal v Tesle Elektronik jako laborant. Podílel se na vývoji prvních československých televizorů a dne 1. května 1953 patřil mezi diváky prvního televizního vysílání u nás. V roce 1969 odešel s rodinou do emigrace. Získal zaměstnání v mnichovském Siemensu a zde dál pracoval ve vývoji televizní elektroniky i v době digitalizace, až do svého penzionování.