Anna Lakomá

• "To jsem ani nevěděla, že už je konec, bylo to z noci na ráno a my děcka jsme ještě spali. Když jsem se probudila, rodiče nikde, nevěděla jsem, kde jsou, co se stalo, tak jsme šli na vesnici. Všichni šli k Chudobínu, šli jsme taky a oni tam byli [rodiče] a už vítali ruskou armádu. Už tam jezdili, to se jelo od té Mladče, házeli se šeříky po tancích, tam se tak vítali."

• "On byl krejčí [strýc]. Ti kluci, co se u něho učili, byli hodně vyslýchaní. Jezdili s takovou depeší, vždycky jim dal strýček v obálce zas nějaký plánování, co kde můžou, a jeli do těch Obranic [Olbramice]. A jednou s nimi jel můj bratr, přinesl tu depeši domů, tatínek to uviděl a říkal: 'Tož to teda ne, tam nebudeš chodit'."

• "Pak byl zatčenej maminčin bratr z Nasobůrek za jakýsi odboj. On byl ve spojení s někým v Olomouci." - "Maminčin bratr z Nasobůrek byl zapojen do odboje?" - "Vzali ho do Olomouce, jmenovalo se to garňák. To bylo u Envelopy, sídlilo tam gestapo a tam ho vyslýchali. Ráno ho sebrali a v poledne ho ubili. Měli na rukou prstýnky s těmi silnými očky, tak ho pořád tloukli do brady a on umřel, od rána a v poledne..."

• 1

Náměšť na Hané, 17.03.2023

Válka vzala život strýci i manželovi sestřenice

Anna Lakomá v mládí
Anna Lakomá v mládí
zdroj: Archív pamětníka

Anna Lakomá, roz. Sedlářová, se narodila 19. dubna 1932 v Olomouci jako nejmladší ze tří dětí. Otec Jan Sedlář, vyučený zedník, pracoval jako nadsladovní v prostějovském pivovaru, maminka Anna Sedlářová byla v domácnosti. Rodina žila v Haňovicích u Litovle. Bratr maminky, krejčí Bedřich Vogl z nedalekých Nasobůrek, se roku 1943 zapojil do činnosti odbojové skupiny Petráš. Byl zatčen a ubit při výslechu v Olomouci v září 1944. Zatčení neunikl ani manžel sestřenice Anny Lakomé, František Ryšavý, radiomechanik, který montoval do rádií tzv. čerčilky, umožnující poslech cizího rozhlasu. Za svou činnost byl popraven v dubnu 1945. Anna Lakomá vystudovala měšťanku v Litovli a jednoletý učební kurz, poté nastoupila do traktorové stanice v Haňovicích. Pracovala také v pobočce STS v Senici na Hané a v n. p. Karosa. Roku 1952 se vdala za Stanislava Lakomého, řidiče autobusu z Cakova. Vychovali dvě dcery, Stanislavu a Hanu. V roce 1951 na vojně tragicky zahynul nejstarší bratr Anny Lakomé, Jan Sedlář. Roku 1988 se Anna Lakomá, tehdy už v invalidním důchodu, přestěhovala do domova pro seniory v Náměšti na Hané, kde žila i v době natáčení, v roce 2023.