Jaroslav Lada

• „To byl můj první kontakt s StB. V Pardubicích a pak jsem byl ještě dvakrát u výslechu v Liberci v Pastýřské ulici. Zavázali mně oči, vedli mě nějakými katakombami, tam byla prázdná místnost, jak je to známé, jeden zlý, jeden hodný, psací stroj a jinak nic. Krev na zdi naštěstí nebyla. Nemlátili mě.“

• „Na to naštěstí (rozmnožování samizdatu) soudruzi nikdy nepřišli. Měli jsme doma tři psací stroje. Samozřejmě moje žena psala taky, dělalo se sedm průklepů. Ale o dovolený k nám přijela z Ostravy moje sestřenice Líba a ona měla hospodářskou školu a uměla asi šest set úderů za minutu. To bylo úplně fantastický. A taky nám vozila průklepový papíry a kopíráky. Takže toho vždy stačila hodně rozmnožit. A pak taky sousedka Dáša Krejčíková, dneska už nežije, byla sekretářka, měla tuhle školu, taky rozmnožovala. A moje žena. Takže se tři stroje využívaly.“

• „V dubnovém čísle na titulní stránce náš ilustrátor namaloval československého lvíčka ve státním znaku a místo lví hlavy tam udělal husí hlavu, Husáka. A v dalším čísle byla zase na titulní straně pěticípá hvězda jako postava Ku-klux-klanu, mezi nohama ležel na zádech československý lvíček. Za tyhle věci byl paragraf 102 a 103, hanobení republiky a jejího představitele a hanobení státu světové socialistické soustavy. Takže za to nás odsoudili. Šéfredaktor dostal osm měsíců a my ostatní jsme dostali po třech měsících s podmínkou na jeden rok. Ale výmaz trestu jsme dostali až po pěti letech. Trest byl poměrně nízký. Kdyby to bylo příští rok 1970 v lednu, už bychom dostali rok natvrdo. Ale tenkrát v listopadu si ještě soudruzi nebyli jistí v kramflecích.“

• 1

Liberec, 11.02.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Liberecký kraj
  • 2

Liberec, 21.02.2023

• 3

Liberec, 20.06.2023

Odboj začal ve studentském časopise. Potrestali ho za karikaturu Husáka

Pamětník po návratu z Mnichova, 1969. Na sobě má americký kabát za 50 marek, s odznakem Flowers power
zdroj: Archiv pamětníka

Jaroslav Lada se narodil 18. listopadu 1943 v Liberci. Matka pocházela z Ostravy, na sever Čech přišla jako au pair. Otec pracoval jako krejčí, později šil i pro liberecké divadlo. Pamětník vyrůstal v Liberci. Studoval na vysoké škole v Pardubicích a Ostravě. Po invazi v srpnu 1968 pomáhal sundat ze skály Milenci kamaráda Františka Jaroše, který tam na protest proti okupaci několik dnů držel hladovku. Lada se v Pardubicích podílel na vydávání studentského časopisu. Za karikaturu Gustava Husáka na titulní straně byl podmíněně v roce 1969 odsouzen. V roce 1971 se se svou první ženou přestěhoval do Liberce, od roku 1972 žil čtyři desetiletí v Kryštofově údolí. Přátelil se s osobnostmi jako Bohuslav Reynek, Jan Rybář, Fridolín Zahradník, František Lízna, Petr Chudožilov, Miloš Zapletal, Vojmír Vokolek či Otfried Preussler. V letech 1972-1975 opravoval v partě Fridolína Zahradníka kostelní věže. Podílel se na rozmnožování chartistických materiálů a samizdatové literatury. V roce 1976 začal učit. Od roku 1988 se živil jako keramik. V roce 2019 dostal ocenění jako účastník třetího protikomunistického odboje. V roce 2023 žil ve Zdislavě.