Ondřej Kohout

• „Co si vzpomínám, tak jsme dorazili na českou ambasádu [ve Vídni] s Jirkou Chmelem a ještě pár lidmi a požádali jsme si o víza. Odmítli s námi vůbec komunikovat. Ještě nebylo jasné, co se v Československu děje. My jsme odmítli opustit konzulární oddělení, dokud nám víza nedají. Zavolali místní policejní jednotku Cobra, že jsme teroristi, kteří je ohrožují a odmítají opustit československou ambasádu. Volal jsem otci [Pavlu Kohoutovi], který přijel k ambasádě a uklidňoval jednotku. Mluvil s nimi a vysvětloval jim situaci. Naštěstí žádný zásah neprovedli – že by nás odstřelili... Bylo to někdy koncem listopadu. Nakonec nám víza dali, takže to nějakým způsobem zafungovalo.“

• „Člověk si ještě vůbec neuvědomoval, o co se jedná. Byl jsem ještě dítě, bylo mi patnáct let. Viděli jsme tanky, viděli jsme Rusy. Věděli jsme zhruba, o co jde, ale furt jsme si neuvědomovali, jaké to bude mít následky. Byl to trochu sen, ze kterého jsme se dostávali až v dalších letech.“

• „Už bylo po okupaci v roce 1968, ale v roce 1969 ještě bylo možné jet do západní ciziny. Tehdy jsem vyjel se dvěma kamarády v mém věku do Mnichova na brigádu. Tehdy bylo myslím možné vyměnit si jenom patnáct marek na celý pobyt, což jsme udělali, a vyrazili jsme autobusem do Mnichova. V létě 1969. A tam jsme se asi tři dny někde potulovali, až jsme našli práci u elektrikářů v nějaké stavební firmě, a ti nám našli ubytování v klášteře. Bylo to velmi zajímavé. V tom srpnu bylo možné sledovat události, které se tehdy odehrávaly v Praze. Vzpomínám si, že jsem mluvil telefonicky s otcem [Pavlem Kohoutem] potom, co v Praze proběhly represe, a ptal jsem se, jestli se mám vrátit, že jsem slyšel, že zatýkají intelektuály. Bylo mi šestnáct let, takže to znělo trošku komicky. On říkal, že se musím rozhodnout sám, nechal to na mně. Já jsem se rozhodl, že se vrátím. Člověk ještě doufal, že to nebude tak hrozné, jak to nakonec bylo. Ale za mými dvěma kamarády přijeli rodiče a ti v Německu zůstali, takže jsem se vrátil sám.“

• „Když by člověk tehdy chodil na vysokou školu a chtěl pokračovat ve svém oboru, tak bych mu řekl, že se zřejmě musí nějakým způsobem aranžovat s režimem – třeba členstvím v nějakých organizacích. Poslušně vykonávat, co se po něm chce. Ovšem jestli to přispěje k dobrému pocitu toho člověka…? Jeho svědomí by to neulehčilo, cítil by se špatně. Je otázka, jestli by s takovým životem byl spokojený. Moje doporučení by bylo jednat tak, jak si myslím, že bych jednat měl, bez ohledu na to, co se po mně chce politicky. Pak se člověk může sám sobě podívat do očí. Myslím, že to je to hlavní, co tehdy lidem scházelo.“

• 1

Vídeň, 24.02.2018

Alkohol byl za socialismu příjemná vzpruha

Archivní fotografie
Archivní fotografie
zdroj: archiv pamětníka

Ondřej Kohout se narodil 20. května 1953 v Praze. Jeho otcem je spisovatel Pavel Kohout, matka Anna pracovala v Československé televizi. Má sestry Kateřinu a Terezu, spisovatelku Boučkovou. V hlavním městě chodil na základní školu v Presslově ulici a na gymnázium ve Štěpánské. Otec s rodinou nežil zhruba od konce 50. let, ale se synem zůstal v kontaktu. Právě díky otci se ocitl v roce 1967 poprvé na Západě, na začátku sovětské okupace v srpnu 1968 se vracel s matkou rovněž ze Západu a při prvním výročí vstupu vojsk byl na brigádě v Mnichově. Ze scénografie na DAMU byl kvůli režimu vyloučen, školu však nakonec dokončil. V roce 1975 se oženil s Evou Vonešovou a narodil se jim syn Mikuláš; po čase se rozvedli. Po zásahu Státní bezpečnosti na Plese železničářů v roce 1978 podepsal Chartu 77. S Evou se znovu oženil a v roce 1981 se celá rodina legálně vystěhovala do Rakouska. Po listopadu 1989 se pamětník začal do původní vlasti vracet, ale žije dál v Rakousku.