Jaroslava Kellett, rozená Škarbanová

• „Já jsem jako členka středního managementu obchodního domu Marks and Spencer nosila papíry do různých oddělení. Jeden den mě poslali z našeho oddělení s nějakým důležitým dopisem k vedení. Měli jsme tam dva výtahy – jeden byl pro normální zaměstnance a druhý byl pro vedení. Byla jsem v tom pro zaměstnance, protože jsem neměla žádné právo nastoupit do ředitelského. Tak jsem tam stála v koutě – byl to velký lift – dveře se otevřou a vejde Simon Marks. Sir Simon Marks! Ježišmarjá, já jsem se samozřejmě vylekala. On byl znám tím, že se mladých dívek, které mu prodávaly šaty, vždycky vyptával. Ptal se mě tedy, jestli šaty, které mám na sobě, jsou z mého oddělení, a naštěstí byly – takové béžové, s knoflíčky. Tak jsem řekla: ‚Yes, sir Simon.‘ Odpověděl: ‚It does you credit‘, sluší vám to. Od té doby, jak se to rozšířilo, jsem byla známá. Nakonec mě udělali ‚junior fashion buyer‘.“

• „Každých čtrnáct dní mi naložili tašku s máslem, vajíčky a vším možným a na desátou hodinu jsem to odnesla do jednoho bytu na Starém Městě. Otec té rodiny byl Žid a byl zavřený v koncentračním táboře v Terezíně a jeho rodiče byli příliš staří.“

• 1

v domě neteře Ivany Nezbedové v Košátkách , 06.06.2016

Jsem hrdá, že jsem v tomhle mužském světě uspěla jen díky svým schopnostem a inteligenci

Jaroslava Kellett, 40. léta
zdroj: rodinný archiv

Jaroslava Kellet, dívčím jménem Škarbanová, se narodila v roce 1921 v Kročehlavech u Kladna. Její otec, průvodčí Československých státních drah, byl hrubián a despota. Po matčině smrti, která zemřela během porodu, odešla k příbuzným do Prahy. Pracovala nejprve jako písařka a brzy jako osobní asistentka Jiřího Fragnera, majitele lékárny U Černého orla a farmaceutického podniku v Praze-Hostivaři. Během nacistické okupace donášela jídlo perzekvovaným rodinám. V roce 1947 odjela na stáž do Velké Británie a po komunistickém převratu tam už zůstala. Pracovala jako písařka v londýnském obchodním domě Marks and Spencer a postupně se vypracovala na nákupčí a manažerku oděvního oddělení. Poté přestoupila do obchodního domu Littlewoods a odstěhovala se do Southportu u Liverpoolu, kde žije dodnes. Kvůli emigraci se musela vzdát československého občanství a dvacet let se nemohla vidět se svou sestrou, která zůstala v Československu a byla komunisty perzekvována. Jaroslava Kellet zemřela 26. února roku 2019.