Helena Johnson

• "Psala jsem si s dívčinou – já jsem nevěděla, kde bydlela, v žádném případě, můj zeměpis nebyl tak vynikající – a psaly jsme si a ona mě dokonce poslala nádherný svetr k vánocům jeden rok. Ten svetr se mnou žil léta, než se rozpadl. Já jsem jí poslala také něco pěkného. Potom mi jednou napsala: ‚Přijeď!‘ Chtěla mě pozvat. Tak jsem si říkala: ,Do Sovětského svazu, kruci, by to mělo být strašně jednoduchý.‘ Tak jsem to začala zajišťovat a hledat a tuhle támhle, nebudeš tomu věřit, ale vyšlo z toho... Ona byla teda z velmi dobré rodiny, maminka byla lékařka, tatínek byl inženýr, ona mluvila ještě navíc francouzsky, velmi vzdělaná rodina. A nakonec z toho vzešlo, že ona bydlela támhle dole, nedaleko jednoho gulagu. Takže to všechno okamžitě padlo a já už jsem o ní víc neslyšela, protože v žádném případě by to nebylo bývalo dobrý, abych já tam jela a viděla takového něco..."

• "Já jsem nevěděla, že u nás v domě bydlela stará paní se synem, ten její syn byl udavač. On mě viděl na náměstí a on mě udal tajným. Jednu noc přijeli, něco kolem třetí, zabušili – ne zaklepali, zabušili. ,Slečno, pojďte s námi.' Můj otec okamžitě řekl: ,Co jsi udělala?' Já jsem řekla: ,Já nevím. Nic.' Tak mě odvezli na policii a tam mě vyslýchali, udělali otisky prstů a obrázek a pánbůh ví co všechno. Co já jsem jim mohla říct? Nic! ,O čem jste se bavili, slečno?' ,O kempu.' ,A co ještě?' ,No nic, udělali mi kafe.' ,Hm... A ještě něco?' ,Ne.' Tak to šlo kolem a kolem a nakonec zjistili, že já opravdu nic nevím, tak mě pustili. Přijela jsem domů a otec řekl: ,Pro pána krále, teď o tobě vědí.' Já jsem řekla: 'To víš, že jo.' A právě to přispělo k tomu rozhodnutí, že se nevrátím."

• "Zabalila jsem kufr, dala do něj všechno, co jsem mohla. Měla jsem na sobě všechno, co jsem mohla mít. Když vezmeš, že to byl konec srpna, já jsem vypadala jako eskymák, to byla hrůza. My jsme jeli, dojeli jsme k českým hranicím, tam jsme museli vystoupit, protože vlak nejel dál, támhle je hranice, támhle čeká vlak do Vídně, tak jsme to přešli pěšky a dojeli jsme do Vídně."

• 1

Coventry, 17.03.2023

• 2

Coventry, 29.03.2023

Otec mi řekl: „To víš, že jeď“

Pamětnice v roce 1966
zdroj: Archiv pamětnice

Helena Johnson se narodila 3. února 1948 v Plzni jako Helena Slavíková. Dětství popisuje jako idylické, a to navzdory faktu, že dědeček přišel v únoru 1948 o majetek a rodině s protikomunistickým smýšlením se nežilo svobodně. Obzvláště otec nesl situaci ve státě těžce a svou dceru podporoval ve studiu cizích jazyků, jako kdyby tušil, že se jí jednou budou opravdu hodit. Po základní škole šla na gymnázium, díky svému zájmu se postupně naučila německy, anglicky, latinsky a samozřejmě rusky. Měla několik přátel v zahraničí, se kterými si pravidelně dopisovala a díky kterým se podívala mimo Československo. Nemohla studovat medicínu, zvolila tedy alespoň vysokou pedagogickou školu. Během uvolnění na jaře 1968 se náhodně setkala se západními turisty, kterým poradila cestu. To vedlo k výslechu na StB. Tato nevinná událost byla jednou z posledních kapek, když přišla okupace a Helena Johnson se rozhodovala, jestli v nesvobodné zemi zůstat. Protože měla podporu rodičů, sedm dní po okupaci emigrovala. Nejdříve našla zázemí u příbuzných ve Vídni a později, i díky svým korespondenčním přátelům, zakotvila v Anglii. Tam se setkala se svým budoucím mužem, společně vychovali tři děti. Pracovala v různých profesích, jako ošetřovatelka, učitelka anatomie nebo tlumočnice. Její maminka za ní přijela v 80. letech a již u ní zůstala až do své smrti. V roce 2023 žila Helena Johnson v Anglii.