Marie Janáková

• „Matěje, toho jsme se docela báli. On byl zvláštní, takový tulák, furt beranici na hlavě, ruksak na zádech a hůl. Klukům dával i bonbony, že je nechal závodit, ale my holky jsme se mu raději vyhýbaly. Jednou jsem přišla do krámu, on bydlel v Radostovicích a sem chodil na nákup. To byl tenkrát konzum, dělníci si tu zavedli svoji prodejnu. Tak jsem tam přišla a on tam byl. Nevím, jestli ze strachu, ale chytla mě škytavka. Najednou ke mně přišel a povídal: ‚Copak? Pojď sem, pojď sem.‘ Vzal mě za ruku, já celá vyděšená, co se bude dít. Zdvihl mi ruku nahoru, koukala jsem na něho celá vyjevená, a škytání mě najednou přešlo. Ruku mi pustil a říká: ‚Tak co, už je to dobrý?‘“

• „Potom, když přišel Němec, dostal se do varu. Jaký on měl kázání, sjížděli se sem lidi z celého okresu poslouchat. Kostel na Lipnici byl nabitej. Jenže to nemohl dlouho dělat, nenechali ho. Pamatuji si, že to jeho poslední kázání, že tam hřímal: ‚Chaloupky pod horama, co se to stalo s váma!‘ Až báby brečely. V sakristii už ale prý číhali Němci. To bylo snad jeho poslední kázání, že ho sbalili, a víc ho nikdo neviděl. Nevím, někdo říkal, že umřel v nemocnici. Nevím, jak to přesně bylo, ale byl týranej.“

• „My jsme to brali jako celkem tak, jak nám to bylo předkládáno, že je to naše vítězství, že dělníci se budou mít lépe, že teď konečně budou mít nějakou moc. Když do té doby jsme se cítili utlačovaní. My jsme se z toho docela těšili.“

• „Ještě právě nebylo tohle družstvo, když on [manžel] tam nastoupil, v pořádku. Ještě zbývali ti, co odolávali [sedláci], tak se museli ještě furt přesvědčovat. Vzpomínám, že Nouza sem přišel mi domlouvat, jak mu nepovolili zabít prase, že nemá splněnou dodávku, takže mu nemůžou povolit zabít prase. Tak si tady stěžoval, tak mě to taky mrzelo. Šla jsem na národní výbor, brečela jsem a říkala: ‚Táto, vezmi lopatu a jdi raději házet lopatou, ať je klid!‘ Taky mu to nebylo vhod, sám to nedělal, bylo pro celé předsednictvo. Plnil jen to, co bylo potřeba. Bylo to tvrdý. Myslím, že za čtyři roky toho měl plné zuby. To mu hodně pomohlo k té jeho nemoci.“

• 1

Dolní Město, 12.01.2022

• 2

Dolní Město, 13.01.2022

Modlit se k Bohu a přitom volit komunisty

Marie Janáková, rozená Stojanová, *1928
zdroj: archiv pamětníka

Marie Janáková, rozená Stojanová, se narodila 20. května 1928 v nemocnici v Německém (dnes Havlíčkově) Brodě. Maminka Františka se starala o domácnost a otec Karel pracoval jako pomocný dělník v místních kamenolomech. Za německé okupace byl její nejstarší bratr František povolán na nucené práce do rakouského Lince, kde nešťastně zahynul. V koncentračním táboře umučili také jejího bratrance Karla Drahozala. Pamětnice navštěvovala bohoslužby v kostele svatého Víta v Lipnici nad Sázavou, kde sloužil katolický kněz Jan Havelka. Toho kvůli jeho vlasteneckým kázáním zadrželo gestapo a na následky mučení později zemřel. V Dolním Městě vychodila obecní školu a od svých čtrnácti let pracovala jako pomocná síla v okolních hospodářstvích. Komunistický převrat v roce 1948 vnímala jako vítězství dělnického lidu a členem komunistické strany byl i její manžel, později zvolený do funkce tajemníka místního národního výboru. Jako pracovnice jednotného zemědělského družstva odešla do penze roku 1982. Její syn František Janák je oceňovaným sklářským výtvarníkem a malířem. V době natáčení, v lednu roku 2022, žila v Dolním Městě.