Josef Horký

Život rodičů zkrátila léta psychického trápení a příkoří za komunismu

Josef Horký krátce po dosáhnutí plnoletosti v roce 1957
zdroj: soutěž

Josef Horký se narodil 15. listopadu 1939 na rodinném statku ve Lhotě pod Libčany poblíž Hradce Králové. Po komunistickém převratu v únoru 1948 čelil pamětníkův otec, Josef Horký starší, nátlaku ke vstupu do nově zřizovaného Jednotného zemědělského družstva (JZD). V roce 1949 došlo k nucenému výkupu jejich zemědělské techniky. Roku 1952 otce Josefa Horkého odsoudili za neplnění zemědělských dodávek k pěti měsícům vězení. Krátce po návratu domů byl na jejich majetek zaveden povinný pronájem a rodina Horkých musela své hospodářství předat JZD. Zanedlouho putoval Josef Horký starší do vězení znovu, tentokrát na šest měsíců za pobuřování proti republice. Součástí rozsudku byly také dodatkové tresty – ztráta občanských práv a zákaz pobytu v okrese Hradec Králové navždy. Rozsudek soudu znamenal pro rodinu odebrání movitého i nemovitého zemědělského majetku. Rodina se musela vystěhována na státní statek do Ratibořic na Náchodsku. Pamětník po deseti letech práce na státním statku přešel do JZD v Josefově, kde pracoval jako řidič nákladního vozu. Jejich původní statek ve Lhotě pod Libčany užíváním JZD zchátral a později byl zbourán. Na jeho místě vyrostly mateřská škola, pošta a zdravotní středisko. Po roce 1989 v rámci restitučního řízení rodina získala zpět pouze pozemky.