Karel Hás

• „Dozadu zavázané ruce a občas připalovali cigaretou. Ještě dneska tady mám značky, kde mne pálili cigaretou mezi prsty.“

• „Byla vyhlášena brigáda do Škodovky do závodu a Brada se přihlásil, že tam půjde. Bylo velké množství odlitků a nechtěli je převážet z tábora do Škodovky. Vězni je měli očišťovat přímo na místě v podniku. Ráno Bradu s celým útvarem odvedli do Škodovky, pracovali u železničního objektu. On se vymluvil dozorci, že jde na WC, které tam měli vyhrazené. Byl den sv. Josefa a Brada byl malé postavy, zrzavý. To bylo jeho štěstí. Utekl ze záchoda do dílny, do šatny, kde se převlékl do montérek, podařilo se mu projít přes vrátnici ven. Měl štěstí, že bylo Pepíka a v jiné šatně ležel opilý kluk menší postavy, zrzavý. Dozorci odvolali pátrání.“

• „,My víme, že byste zítra, bylo 4. května (1949), šel pokládat kytičku k památníku americké armády v Plzni na Americké třídě. Na základě toho jsme vás předběžně zadrželi, protože takových úkonů očekáváme zítra víc.‘ To byla jejich řeč. Bylo odpoledne, čtyři hodiny a vyšetřující povídá: ,Tak jsi nám nic neřekl, chlapče. Potřebujeme vědět, kde máte na zahradě ukryté zbraně.‘ Povídám: ,Já na zahradě? My žádnou zahradu nemáme a náš skautský oddíl také ne.‘ – ,To je jedno, ty nám lžeš, máte někde zbraně! Do rána si to rozmysli a ráno nám to povíš.‘ Nebylo ráno druhý den, bylo až za tři týdny.“

• 1

Plzeň, 09.07.2012

Závodní milice, věznice a samopaly proti těm, jež nesouhlasí s námi

Karel Hás
Karel Hás
zdroj: Eva Palivodová

Karel Hás se narodil 2. září 1928 v Pardubicích, kde měli rodiče obchod s galanterií. Roku 1931 se rodina vrátila do Klatov, odkud pocházela a kde Karel vyrůstal. Vystudoval průmyslovou školu strojní a elektrotechnickou v Plzni. Byl aktivním skautem, účastnil se protikomunistických demonstrací 5. května 1948 v Plzni a plzeňského povstání 1. června 1953. S bratrem Jaromírem zvažovali po únoru 1948 odchod do zahraničí. Karel o svých plánech napsal příteli Miroslavu Churánovi, který po emigraci v létě 1948 žil v Anglii. Dopisy však byly zabaveny Státní bezpečností a vedly k trestnímu stíhání obou bratrů. Po maturitě Karel pracoval v Západočeských elektrárnách, kde byl 4. května 1949 zatčen. Se starším bratrem Jaromírem, který byl v té době na vojně, byli v červenci 1949 odsouzeni Státním soudem v Praze za velezradu. Karel byl odsouzen k třem letům těžkého žaláře a Jaromír k sedmi letům. Pamětník byl vězněn ve věznici Plzeň-Bory a v pracovním táboře v Plzni-Karlov. Po propuštění pracoval ve Škodových závodech v Plzni a později v Klatovech a jako promítač v kinech. Karel Hás zemřel v sobotu 21. března roku 2015 ve věku 86 let.