Isabella Harnier

• "Neznámou, jen jsem měla někde v duši, to otec dobře udělal, že jsme Češi. A tak jsme, tuším v roce 1969, se dvěma bratry Thunovými, naši prarodiče byli sourozenci, jsme se rozhodli, že pojedeme do Čech a podíváme se na to. Měli jsme vízum na pět dní a strejček Karel nám řekl, kde co je, a my jsme se šli podívat. Byli jsme i na Orlíku, který byl úžasně působivý. Nikdy jsem na zámku nevyrůstala, takže jsem vlastně poznala, co ta nádhera vlastně znamená. To byl můj první český zážitek, seznámení s českou zemí. A moje čeština byla ještě dost dobrá na to, abychom si nějak... dokázali objednat v restauracích. Kluci Thunovi sice neuměli česky, ale v duši byli vlastně taky Češi." "Strýček Karel, kdo to je?" "To je můj otec, jeho bratr, otec současného Karla Schwarzenberga."

• "Identitou člověka, tedy mou, bylo mé jméno, můj jazyk a místo, kde se nacházím. A ve všech mých etapách souhlasily vždy jen dvě z těchto tří věcí. Když jsem přišla do Evropy... Tak v Americe jsem se jmenovala Schwarzenberg, což bylo trochu divné, ale mluvila jsem anglicky. A pak jsem přišla do Evropy, do Vídně, kde mi říkali Schwarzenberg, což bylo velmi známé jméno. Ale zase německy jsem neuměla. A pak jsem přišla do Bavorska, to už jsem mluvila trochu lépe německy, jméno znělo také německy, pocházelo také z Franků. A teď žiju tady. Ale jako občanka jsem vlastně Češka a Američanka. Mám svou identitu, ale vždycky se cítím tak trochu... Cítím se jako světoobčanka."

• "Odjeli jsme tam v roce 1946 a v roce 1948 přišel komunismus a můj otec si uvědomil, že tomuto režimu nemůže sloužit. Byly mi dva roky, když jsme opustili Řím." "Pak jsme emigrovali do Ameriky a bylo to trochu složitější. Přijeli jsme a otec, matka, sestra a chůva, kterou jsme měli s sebou, tam směli, protože byla otevřená česká imigrační kvóta. Ale moje country of origin, což je pro Američany důležité, byla Itálie. Nesměla jsem tam, protože italská kvóta byla plná. Můj otec pak řekl, dobře, můžete si ji nechat, ale někdo jí musí měnit pleny. Pak řekli, tak si ji vezměte s sebou. Ale do pěti let jsem pak byla illegal alien, ve dvou, třech, čtyřech, pěti letech."

• 1

München, 24.10.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Česká šlechta

V USA jsem vyčnívala jako katolička a jméno Schwarzenberg nikdo neznal. V Německu jsem zase neuměla německy. Občanství mám české, ale jsem světoobčanka

Isabella Harnier 2023
zdroj: Natáčení

Isabella Harnier se narodila 22. června 1946 v Římě do rodiny Františka Schwarzenberga a Amélie Lobkowiczové, otec byl československý diplomat. Krátce poté s rodiči emigrovala do USA, kde vyrůstala v kontaktu s českou emigrantskou komunitou a vzdělávala se v katolických školách. Během vysokoškolských studií se vrátila do Evropy a natrvalo se usídlila v Mnichově, kde pracovala jako grafička. Občanství má české a americké, do ČR po roce 1989 jezdí pravidelně. Její dcera tu žije trvale a věnuje se správě rodinného majetku v Dolních Beřkovicích. Na nahrávce mluví paní Isabella německy s patrným anglickým přízvukem, stále umí pěkně i česky.