Miloslava Geislerová

• „Vím, že se tam, jak je Trojice, zapalovaly svíčky. Ale ano, když byla pak ta demonstrace, přišli v práci, že máme jít ven, jenomže byly mrazy a my z kanceláře jsme nešli. Jenomže my jsme měli svíčky a trikoloru a všichni: ,Kde jste to vzali?‘ Já říkám: ,A vy jste čekali až na dnešek, že potřebujete trikoloru? Já ji mám doma už dlouho.‘“

• „Prostě žili jsme úplně normálně a můj táta šel na brigádu do dolů, to byl nájemní dům, aby si ho mohl koupit. A z ničeho nic se vynořil matčin bratr, který se do té doby nehlásil, byl to bývalý letec RAF, a tak dlouho šťoural, on se k nám chtěl asi nastěhovat, že moje máti to začala vidět všechno jinak. Takže, když se vrátil, tak se rozvedli. Mě se nikdo neptal. Nás bylo šest, takže to byla taková dost tragédie, bych řekla. Skončilo to tak, že nakonec jsem tady sama, sourozenci emigrovali, dva, jeden umřel a jeden se nehlásí, takže už jsem jenom já a manžel. Těch padesát let jsme to vydrželi, proč ne."

• „Nevěděla jsem nic, až tak před rokem jsem luštila křížovku a vyluštěné tam bylo, že strana a vláda oběsily tisíc dvě stě politických vězňů. Myslíte, že je to pravděpodobné?“

• 1

Olomouc, 19.07.2023

Nacisté vychovali lidi k mlčení, a to se nám za komunismu hodilo

Miloslava Geislerová v roce 2023
zdroj: fotografie byla pořízena při natáčení v roce 2023

Miloslava Geislerová, rozená Dvořáková, se narodila 21. července 1945 v Boskovicích, ale rodina se záhy přestěhovala do Šternberku. Miloslava pocházela z šesti sourozenců. Osud rodiny významně poznamenal komunistický režim. Miloslavin strýc Ferdinand Debef patřil během druhé světové války k těm, kteří opustili Československo, aby v řadách britské RAF bojovali proti nacismu. Ferdinand se po válce vrátil domů, ale ještě před únorem 1948 v obavě před sílícím komunistickým režimem znovu uprchl na Západ. Když se v roce 1964 vrátil do Československa, vyčítal rodině, že se nedostatečně angažuje v boji proti režimu. V tu dobu se Miloslavini rodiče rozvedli a po srpnové okupaci sovětskými vojsky z roku 1968 emigrovali dva její sourozenci – Jana a Bronislav. Mladší bratr Přemysl byl pak režimem vězněn v psychiatrických léčebnách kvůli tomu, že poslal prezidentské kanceláři dopis, ve kterém si stěžoval na chování sovětských vojáků. Po svém propuštění v roce 1981 spáchal Přemysl sebevraždu. Rodina vzájemně postupně přestala komunikovat a sourozenci, žijící v různých částech světa, se již nikdy nesetkali. Miloslava vystudovala šternberskou Střední všeobecně vzdělávací školu, kde v roce 1962 maturovala. Během svého života prošla mnoha povoláními, včetně dělnice v textilní fabrice v západních Čechách či písařky ve šternberské nemocnici. S prvním manželem Petrem vychovala syna Davida, s druhým manželem Rostislavem pak dceru Pavlu. V době natáčení rozhovoru žila Miloslava Geislerová v Olomouci.