Zdeněk Florek

• „Kolem roku 1943 docházelo v souběžné třídě k výskytu letáků, a proto byla tato třída exemplárně potrestána. Všichni příslušníci té třídy museli odejít ze školy, ze studia a zaměstnat se v řemeslech a podobně.“

• „Byl to barákový tábor, kde nebyli jen ti, co byli nasazeni u technických pomocných praporů, ale například i civilní vojáci. Ale my jsme byli jako samostatná organizace jako jeden celek. Náplní naší práce byly pomocné práce na nádvoří. Poměry tam byly stísněné, i když my, mladí kluci, jsme to snášeli lépe, než kdyby nám bylo více let. Ale neobešlo se to bez hladu.“

• „Nikdy o tom s námi nediskutovali, jestli budeme v protektorátu, nebo v Říši. Ale fakt je ten, že náš ročník 1927 zřejmě už nepodléhal odchodu do Říše. Takže jsem zůstal v protektorátu. Byl jsem poslán do Brna, k faktickému odvodu a pak jsme byli přemístěni na Vsetínsko do Huslenek, kde jsme stavěli cestu, a po skončení tohoto období jsme byli přemístěni z Huslenek do Jablunky, kde jsme opravovali trať, a pak jsme byli odveleni do Kuřimi u Brna.“

• 1

Ostrava , 07.02.2016

nahrávka pořízena v rámci projektu Soutěž Příběhy 20. století

V šestnácti nás totálně nasadili v kuřimském pracovním táboře

Zdeněk Florek se narodil 6. prosince 1927 v Ostravě-Vítkovicích, kde do svých pěti let žil s rodiči. Jeho otec Josef byl úředníkem na radnici města Ostravy, matka Albína v domácnosti. V roce 1932 se rodina přestěhovala do rodinného domu v Ostravě-Zábřehu, kde Zdeněk prožil dětství a mládí. Ve svém vyprávění vzpomíná zejména na válečné roky. Studoval gymnázium v Moravské Ostravě, ale v šestnácti letech, v roce 1943, musel nastoupit na nucené práce. Mimo jiné byl pomocným dělníkem v pracovním táboře v Kuřimi, popisuje špatné zacházení a hlad. Vzpomíná také na nálety a osvobození v Zábřehu. Po maturitě v roce 1947 nastoupil na Vysokou školu báňskou, z níž se nechal vyloučit – záměrně nesložil zkoušky z marxismu-leninismu.