Ilnara Dudash

• "Jednak ten šok, potom vlastně ještě přichází takový pocit viny. Že vy jste někde, řekla bych v teplíčku, že vás se to netýká, ale vaši lidé tam umírají a musí bojovat za vaši svobodu, za svobodu vašich blízkých a za svobodu vaší země. Tak jsem cítila to provinění, že tam nejsem."

• "Já už můžu hrdě prohlásit, že jsem nejenom Ukrajinka, ale jsem i Češka, mám české občanství taktéž. Takže já jsem dvakrát strašně moc pyšná. Jednak jsem pyšná právě na ty Ukrajince, kteří bojují, statečně, velice statečně. A za druhé jsem hrozně pyšná, že můžu patřit do české společnosti, protože jak se zachovalo Česko, to je opravdu strašně obdivuhodné. Česko otevřelo svoji náruč, svoje statečné rameno pro každého Ukrajince a snaží se pomáhat."

• 1

Jako Ukrajinka i Češka jsem dvakrát hrdá

Ilnara Dudash v mládí
zdroj: Archiv pamětnice

Ilnara Dudash se narodila 9. července 1984 v Německu do rodiny sovětského vojáka. V roce 1986 se spolu s rodiči a o rok mladší sestrou přestěhovala na západní Ukrajinu. Do první třídy nastoupila v městě Mukačevo a v sedmi letech se přestěhovala do vesnice Danylovo, kde žila až do svých 17 let. Větší část dětství ji vychovávali prarodiče, neboť matka odešla pracovat do České republiky. Po skončení studia střední školy odešla Ilnara Dudash studovat matematickou fakultu univerzity v Užhorodě. Poté se s partnerem rozhodli odejít do zahraničí, původně na dva roky. Vzhledem k pracovním zkušenostem a kontaktům své matky se s partnerem vydala roku 2006 do Česka. V prvních měsících se protloukala ve špatně placených zaměstnáních, často i mimo trh práce. Postupem času se však osmělila, osvojila si jazyk a nastoupila na studia na Masarykovu univerzitu. V roce 2014 spolu s kolegy založila Ukrajinskou iniciativu jižní Moravy, z.s., jejíž je prezidentkou. V březnu 2022 pod hlavičkou Ukrajinské iniciativy jižní Moravy vzniklo v Brně Ukrajinské centrum, které se stalo jedním z kontaktních míst pro mnoho Ukrajinců prchajících z vlasti před válkou. V roce 2022 žila Ilnara Dudash v Brně.