Ilnara Dudash (* 1984)

Jako Ukrajinka i Češka jsem dvakrát hrdá

• v roce 2006 odešla za prací do ČR

• v roce 2014 založila Ukrajinskou iniciativu pro jižní Moravu, z.s., jejíž je prezidentkou

• v březnu 2022 v reakci na válečný konflikt na Ukrajině spoluzaložila Ukrajinské centrum

• v roce 2022 žila v Brně

Když v roce 2014 spolu s kolegy Ilnara Dudash zakládala sdružení Ukrajinská iniciativa jižní Moravy, netušila, jak významnou roli bude tato organizace hrát o osm let později pro její krajany – Ukrajince prchající z válečného konfliktu v jejich vlasti.
Ukrajinské centrum zřízené v polovině března 2022, ani ne měsíc po vypuknutí války na Ukrajině, se stalo záchytným bodem pro spoustu Ukrajinců. Pro předškoláky jsou zde dětské skupiny, které fungují jako kus domova v cizí zemi. Učitelky z Ukrajiny se dětem věnují podobně jako na Ukrajině. Ve skupinách se mluví ukrajinsky, zároveň se však děti učí i češtinu. Dále je zde nabízeno psychologické poradenství, právní poradenství a poradenství pro těhotné ženy, stejně tak jako konzultace při hledání zaměstnání. Ukrajinské centrum pořádá i kurzy češtiny a integrační workshopy, které se zaměřují na specifika života v Česku.

Sama Ilnara Dudash k tomu říká: „Jsem nejen Ukrajinka, ale i Češka. Mám české občanství a jsem tak dvakrát pyšná. Jsem hrdá jednak na Ukrajince, kteří bojují velice statečně, a za druhé jsem pyšná, že mohu patřit do české společnosti. To, jak se zachovalo Česko, je strašně obdivuhodné. Česko opravdu otevřelo svoji náruč a nabídlo svoje statečné rameno pro každého Ukrajince a snaží se pomáhat.“

Často jsme se stěhovali

Ilnara Dudash se narodila 9. července 1984 ve městě Neustrelitz do rodiny sovětského vojáka. Krátce po jejím narození se rodina přestěhovala do Výmaru, a když byly Ilnaře Dudash dva roky, tak se spolu s rodiči a mladší sestrou přestěhovala zpět na Ukrajinu do města Perečyn. V Mukačevu nastoupila do první třídy a v sedmi letech se přestěhovala do vesnice Danylovo, kde žila až do 17 let. Když jí bylo přibližně deset, matka odešla za prací do České republiky a o Ilnaru Dudash a její sestru se starali prarodiče. Vzpomíná, že maminka přijížděla domů na Ukrajinu zpravidla na jeden měsíc v roce.
Roku 2001 začala studovat na matematické fakultě univerzity v Užhorodu. Po dokončení studií našla celkem solidně placenou práci, její partner se však ocitl bez zaměstnání, a tak se oba rozhodli pro odchod do zahraničí. Na základě vyprávění matky o náročných podmínkách a těžké práci v České republice se Ilnaře Dudash do Česka moc nechtělo, vzhledem k matčině kontaktům to však byla logická volba.

Češi nemají rádi Ukrajince

V roce 2006 tak Ilnara Dudash odešla do České republiky. S partnerem počítali, že v Česku stráví maximálně dva roky a pak se vrátí zpět na Ukrajinu.

Tehdy ještě Česko ani Slovensko nebyly v Schengenském prostoru, takže k vycestování potřebovali turistická víza obou zemí. Na začátky svého pobytu nevzpomíná nejvřeleji: „Pro mě Česko bylo strašně cizí a hodně se mi stýskalo po Užhorodu, kde jsem předtím žila. Měla jsem tam přátele, všechno mi tam bylo blízké. Brno pro mě bylo velké a strašně chladné. Nebylo mi tady příjemně.“ Začátky pracovního života byly pro Ilnaru Dudash taktéž krušné: „Máma mi sehnala práci, byla to práce načerno. Šla jsem pomáhat k jednomu podnikateli, který pěstoval sarančata, cvrčky a šváby jako krmivo pro ještěrky nebo hady. Já se toho strašně bojím, takže pro mě to bylo překonávání sama sebe. Obrovský výstup z komfortní zóny,“ popisuje, nyní už s úsměvem, Ilnara Dudash. Říká, že zpětně vidí, jak ji tato zkušenost formovala. Musela se naučit jednak překonat svoje strachy, ale také si uvědomila, že tohle pro sebe nechce, a tak bude potřeba, aby na sobě pracovala a rozvíjela se.
Vystřídala spoustu ne příliš dobře placených zaměstnání, a když po zhruba půl roce pobytu v Brně pracovala pro společnost, která prodávala lístky do kin ve firmách, uvědomila si, že se k ní lidé chovají hezky. Zjistila, že Češi dokážou podat pomocnou ruku, jsou tolerantní a vstřícní. Skrze toto uvědomění se začala v Česku cítit lépe a postupně změnila i pohled svojí matky na Čechy. Ilnara Dudash vystudovala Masarykovu univerzitu a našla si práci. Původně plánované dva roky pobytu v České republice se stále prodlužovaly.

Ukrajinská iniciativa jižní Moravy

V roce 2014 spoluzaložila Ukrajinskou iniciativu jižní Moravy, z.s. V zakládajícím týmu jsou Ukrajinci, Češi i Rusové a Ilnara Dudash je prezidentkou spolku. „Naším cílem bylo prezentovat ukrajinskou kulturu české společnosti. Spousta Čechů neví o ukrajinské kultuře zhola nic, takže se snažíme alespoň částečně přiblížit, že Ukrajina má bohatou historii, krásnou hudbu. Děláme i výstavy malířských děl a přednášky či cestopisy,“ vypočítává Ilnara Dudash aktivity spolku. „K tomu jsme v roce 2019 otevřeli sobotní školu, kde se snažíme ukrajinským rodinám žijícím v Česku dlouhodobě pomoci s přenášením tradic na další generace. Aby se ty děti dokázaly cítit i jako Ukrajinci, protože pro děti je to strašně obohacující. Čím více kultur i jazyků budou mít v sobě, tím pro ně život v budoucnu bude jednodušší,“ vysvětluje.

Na začátku války jsem se cítila provinile

Když začala válka na Ukrajině, byla Ilnara Dudash v zahraničí. Sama své pocity popisuje jako obrovský šok: „Uvědomila jsem si, jak jsem byla strašně naivní. Náznaky válečného konfliktu už nějakou dobu probíhaly, minimálně tři měsíce. My jsme i diskutovali s přáteli, jestli vůbec otevřený válečný konflikt na celé Ukrajině je možný. Říkali jsme si, že spíše ne, že je to jen řinčení zbraní a snaha ze strany Ruska vydírat Evropu, ne-li celý svět. Když to pak přišlo, tak jsem byla v takovém šoku, že jsem vůbec nevěděla, co mám dělat.“

Po počátečním rozčarování začala přemýšlet, jak by mohla být užitečná. Zároveň se však dostavil pocit viny: „Vy jste někde, řekla bych v teplíčku, vás se to netýká, ale vaši lidé tam umírají a musí bojovat za vaši svobodu, za svobodu vašich blízkých, za svobodu vaší země. Cítila jsem provinění, že tam nejsem,“ popisuje. Pocity viny – jakkoli iracionální – se však rychle snažila přetavit do toho, jak být užitečná. První týden komunikovala online, překládala texty, radila příchozím do České republiky a propojovala je s organizacemi pomáhajícími Ukrajincům.

V polovině března 2022 vzniklo na Moravském náměstí v Brně Ukrajinské centrum, což je komunitní centrum pro nově přicházející Ukrajince. Ilnara Dudash ho popisuje jako „malý kousek domova v cizí zemi“ a dodává, že o něčem takovém s kolegy dlouho snili. Vznik centra tak považuje za splnění snu, bohužel za smutných okolností v důsledku války. Kromě již zmiňovaných aktivit nabízí Ukrajinské centrum i integrační workshopy zaměřené na specifika života v České republice a na odbourávání nedůvěry vůči úřadům, kterou si spousta nově příchozích Ukrajinců přináší na základě zkušeností z vlasti.

„Věřím, že společnými silami dokážeme svět udělat hezčí, příjemnější a mírumilovnější,“ uzavírá svoje vyprávění. V roce 2022 žila Ilnara Dudash v Brně.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy našich sousedů (Tereza Pospíšilová)