Miloslava Dohnalíková

• „Vodili ho tam do prvního patra, nebo po schodech, a že potkával po cestě zmučený lidi a že tam byla postel, nějakej kavalec, a tam musel přijít a teď se ho tam samozřejmě ten bachař nebo vyšetřovatel začal na všechno možný vyptávat, a když se mu teda nelíbilo, že mu neodpovídá, tak tam měl lampu. A on musel být vyzutý a v botech měl nějaké kovové plíšky a byl tam přidělanej k té lampě. Takže když prostě se tomu vyšetřovateli nelíbilo, co říká, tak zmáčkl vždycky lampu a ten říkal, jak vždycky trpěl, že mu to šlo do celýho těla, hrozná bolest, že si to nedovede nikdo představit, že ho tam tak mučil.“

• „Vzpomínám si to, že já jsem byla zvědavá, jak to tam asi bude v těch Valdicích. A když nás tam pustili, tak tam byl obrovskej dvůr a na dvoře stoly a u každýho stolu seděl jeden bachař. A právě tam nám ho přivedli, tehdy s hlavou úplně vyholenou. Já jsem z toho byla vyděšená, protože jsme ho tak neznala. A on nám povídal, co tam dělá, že tam něco dělali s nějakejma korálkama. A na tom dvoře mě zaujalo, že to tam bylo jak kdyby zezadu byla nějaká kaple. Že jsem prostě viděla, že to tam asi dřív sloužilo úplně k něčemu jinýmu.“

• 1

Kroměříž, 29.11.2022

Oni ti moji bratři, když měli problémy, tak jezdili za mnou, protože maminka nebyla

Miloslava Dohnalíková, 60. léta
zdroj: archiv pamětnice

Miloslava Dohnalíková, za svobodna Studená, se narodila 22. dubna 1943 v Čejkovicích na Hodonínsku. Pochází z věřící katolické kantorské rodiny – maminka Libuše i otec Miloslav působili v Čejkovicích jako učitelé. Miloslava se narodila jako poslední ze čtyř dětí, nejstarší bratr Lubomír prožil poslední měsíce druhé světové války v Rakousku jako člen Říšské pracovní skupiny, v 60. letech si za protistátní činnost a organizování ilegálního skautského oddílu v Prostějově odseděl tři roky (většinu trestu ve Valdicích a zbytek na Borech). Ve svých deseti letech roku 1953 přišla pamětnice o maminku. Vystudovala střední zdravotnickou školu, obor dětská sestra, a téměř tři dekády působila na dětském oddělení kroměřížské psychiatrie. Roku 1974 se vdala za politického vězně Ladislava Dohnalíka (coby člen Orla strávil čtyři roky v pracovním táboře na Jáchymovsku). Roku 1990 odešla pamětnice do předčasného důchodu. V době natáčení (2023) žila spolu s bratrem Lubomírem v Domově Sv. Kříže v Kroměříži.