podplukovník v. v. Rudolf Daňo

Jak to bylo rozjeté, nedalo se to zastavit

Rudolf Daňo, 2021
Rudolf Daňo, 2021
zdroj: Post Bellum

Rudolf Daňo se narodil 13. srpna 1923 v Horní Lidči na Valašsku. S rodiči Františkou, rozenou Františákovou, otcem Josefem a třemi sourozenci žili ve skromném hospodářství. Otce živila zedničina a také byl kamnář. Ve 22 letech se Rudolf přidal k partyzánům a doslova poslední měsíce druhé světové války prožil společně s členy prlovské jednotky pod vedením Tomáše Polčáka (řečeného Beneš). Po válce se přihlásil do školy Sboru národní bezpečnosti v ostravských Vítkovicích a prošel základním výcvikem. Po absolvování radiotelegrafického kurzu působil v Českém Těšíně, Frýdku-Místku a později byl přeložen do Opavy. Později jako velitel roty školil vojáky základní služby pro pohraniční službu ve slovenské Kremnici. Dvanáct let působil na jednotce Pohraniční stráže (PS) ve Znojmě. Pamětníkovo jméno je v registračním protokolu StB zapsáno v kategorii agent a důvěrník. Od roku 1966 spadal pod ČSLA. V letech 1968 až 1970 krátce působil na velitelství Pohraniční stráže v Praze. Kariéru uzavřel jako zástupce náčelníka Okresní vojenské správy ve Frýdku-Místku v hodnosti podplukovníka. V době sametové revoluce zastával místo tajemníka okresního výboru Svazu protifašistických bojovníků. Roku 2021 žil v Olomouci na Klášterním Hradisku ve Vojenské nemocnici.