Michal Čonka

• „Na to nikdy nezapomenu, to byla katastrofa, co my jsme prožili. Půl roku jsme neviděli chleba, to bylo od ledna tak do června 45, potom už se to zlepšilo. Když přišla americká UNRRA tak jsme dostali špek, vzpomínám si, že to bylo samá sůl, aby se to nezkazilo. A mouku a cukr a to už byl velký úspěch. To jsme zažili velkou bídu. A když jsme se nastěhovali tenkrát do Hronova, tak to bylo jako kdybychom přišli do ráje. Dovedete si to představit, z takové bídy, kde všechno bylo zničené? První noc jsme spali venku u ohně, v lednu. My jsem měli pěknou chalupu, ale to všechno bylo zničené, shořelé. Tak u ohně, zima, mráz venku a my jsme to přežili.“

• „Víte, každý si to nějak vysvětlí jinak. Pro mě to nic neznamená, já jsem se za to, že jsem Rom, nikdy nestyděl, ale byl jsem na to hrdý. Třeba vám řeknu, jak jsme byli u autobusu, teda u autobusu jsme jezdili. Vy se na to nebudete pamatovat, nejdřív jsme jezdili s průvodčími, já jsem tam nastoupil v šedesátým. Přesně za patnáct roků jsem skončil, v pětasedmdesátým. A potom jsme měli pokladny, to bylo u řidiče, tam jste to hodila, to bylo za šedesát, pak za korunu jízdenka, to dneska už tomu nikdo nevěří, a tak se cvaklo. Bylo hodně případů, že byli špekulanti, že tam to málo peněz, co se nasbíralo, to nemohlo být nikdy moc, a oni si udělali klíč a vybrali i to málo, co tam bylo. A nás bylo šest Romů, a tam ani podezření nebylo, že by se někdo o to pokusil, něco takového, co jsme jezdili. Nás vždycky dávali za vzor u vedení.“

• 1

Ostrava, 21.07.2013

nahrávka pořízena v rámci projektu Soutěž Příběhy 20. století

Přežívali u ohně před spáleným domem, půl roku neviděli chleba

Michal Čonka
Michal Čonka
zdroj: Archiv pamětníka

Michal Čonka se narodil v roce 1935 v Piskorovcích v šarišském kraji na Slovensku. Na konci války jeho rodina zažila mnohá strádání a strach o život. Skrývali se před německými vojáky v lesích. Ani po skončení války neměli co jíst, ani kde bydlet, jejich chalupa byla vypálená. V létě 1945 jim pomoc poskytla UNRRA, založená Organizací spojených národů (OSN) na pomoc obětem války. O dva roky později se rodina odstěhovala do Čech za prací. Pamětník se teprve tady ve svých 12 letech naučil číst. Vyučil se strojním zámečníkem a stal se žádaným pracovníkem. Pracoval v ostravských hutích, jako řidič autobusu nebo lodník. V roce 1980 emigroval do Německa, domů se vrátil až po dvaceti letech. V roce 2013 bydlel Michal Čonka ve svém ostravském bytě.